Bewoners zijn klaar met hoge snelheid op Kerklaan in Schoonoord: ‘Het is hier een racebaan’

Peter de Groot bij het kapotte hek en de beschadigde boom. Foto: Autohandel P. de Groot

Bewoners van de Kerklaan in Schoonoord zitten in de maag met de hoge snelheden die er worden bereikt door automobilisten. Eind augustus ging het mis toen een autobestuurder een boom en een hekwerk raakte bij Autohandel P. de Groot.

Eigenaar Peter de Groot is het samen met andere bewoners ondertussen zat. ,,Het is hier een racebaan, want er wordt gemiddeld 80 tot 90 kilometer per uur gereden.”

Op de Kerklaan - de weg verbindt Schoonoord met het nabije Odoornerveen - is de maximale snelheid vastgesteld op 30 kilometer per uur. Volgens De Groot wordt de verkeerssituatie met de dag gevaarlijker omdat zich maar weinig bestuurders aan de toegestane snelheid houden. ,,Het is gevaarlijk om de hond uit te laten en het is ook oppassen geblazen tijdens het fietsen of wandelen”, zegt 59-jarige inwoner van Schoonoord.

,,Van deze gevaarlijke situatie is meer dan eens melding gemaakt bij de gemeente, maar volgens ons is het hoog tijd voor handhaving in de vorm van bijvoorbeeld camera’s. Negentig procent van de weggebruikers rijdt hier te hard. Vooral ‘s morgens, ‘s avonds en in het weekend. Met camera’s zou er heel veel geld verdiend kunnen worden, denk ik. Of er wordt snel iets aan de drie sluizen gedaan zodat de snelheid er wél uit wordt gehaald op deze weg.”

De Groot weet dat de Kerklaan al zeker twee jaar wegversmallingen heeft, maar het probleem is volgens hem dat de middenblokken niet hoog en breed genoeg zijn. ,,Geen snelheidsbeperkende sluizen dus, met als gevolg dat auto’s, landbouwmachines, tractoren en ook vrachtauto’s op hoge snelheid over de Kerklaan razen. Je kunt er door goed te sturen met hoge snelheid overheen. En dat ook nog eens langs de nodige bomen en het Oranjekanaal.”

Snelheid

Veel fietsende en wandelende ouderen mijden de weg uit angst voor ongelukken. Dat bracht een onderneemster aan de Kerklaan op het idee om dan zelf maar haar klanten te bezoeken. De Groot weet wat snelheid is, want namens de autohandel komt hij als coureur met een eigen raceteam uit in competitieverband op bijvoorbeeld het Asser TT Circuit. ,,Scheuren kan en mag op het circuit, maar niet hier op de Kerklaan.”

De gemeente Coevorden kent de situatie in Schoonoord, zo stelt woordvoerder René Nanninga. ,,We willen graag in gesprek met dorpsbelangen en omwonenden om hierover van gedachten te wisselen”, zegt Nanninga. ,,Daarnaast gaan we kijken of we iets kunnen doen zoals het tijdelijk plaatsen van een digitale snelheidsmeter.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Coevorden
menu