Bunker bij Oosterhesselerbrug wordt in ere hersteld: ‘We maken de schietgaten weer open’

Henk Nijkamp (links), Herman Meijer en Jos Ouwerling bij de bunker aan de Verlengde Hoogeveense Vaart. Foto: Kristian Elders

Veel mensen in de omgeving weten waarschijnlijk niet dat er een bunker aan de westzijde van de Oosterhesselerbrug staat. Daar komt vast verandering in, want de nog prille bewoner Jos Ouwerling wil de kazemat op zijn terrein aan de Verlengde Hoogeveense Vaart toegankelijk maken voor het publiek.

Dat doet de oud-militair uit Oosterhesselen onder de rook van de bekende brug niet alleen. Samen met historische vereniging Klenckerheugte en stichting Aold Daol’n wil hij de aloude bunker - in 1939 gebouwd door een Coevorder bedrijf voor Nederlandse soldaten - in ere herstellen. ,,Ook deze historie moet volgens ons zichtbaar zijn voor de volgende generaties”, vertelt Ouwerling. ,,We namen dit initiatief in samenspraak met de gemeente Coevorden.” Samen met Herman Meijer van Klenckerheugte in Oosterhesselen en Henk Nijkamp van de genoemde stichting in Dalen, ziet Ouwerling het al voor zich. ,,Wat zou het mooi zijn om hier schoolklassen op bezoek te krijgen.”

De werkzaamheden om de bunker volledig in het zicht te krijgen, zijn ondertussen begonnen aan het kanaal. Er komt bestrating en daarnaast een hek om de locatie af te kunnen sluiten. Verder wordt een informatiepaneel geplaatst door Klenckerheugte en Aold Daol’n voor de nodige verdieping. De initiatiefnemers kunnen terugvallen op subsidie van de gemeente.

Jarenlang was de kazemat volledig aan het zicht onttrokken door struikgewas, maar daar brengen Ouwerling, Meijer en Nijkamp graag verandering in. De opening van de nieuwe bezienswaardigheid in de gemeente Coevorden is zoals het nu lijkt in de eerste helft van september. ,,We hopen op de komst van Bert Bouwmeester voor één van zijn laatste bezoeken als burgemeester in onze gemeente.”

Beveiligen van de brug

Aan de oostzijde van de Oosterhesselerbrug staat een flink beschadigde bunker in een bosje, maar die is en blijft niet toegankelijk. ,,Die bunker was er om de weg van Oosterhesselen naar buurdorp Dalen in de gaten te houden. De bunker die we in ere herstellen, had de functie om de brug te beveiligen. We maken de schietgaten weer open.”

Bijzonder aan de bunker op het perceel van Ouwerling is dat deze nu al toegankelijk is. Binnen op de muur is een tekst te lezen met schietinstructies voor vaderlandse militairen tijdens het begin van de Tweede Wereldoorlog. In een iets minder grijs verleden werd de bunker ook gebruikt om een aantal varkens in te houden.

Volgens Nijkamp zijn niet veel bunkers in Drenthe toegankelijk en dat maakt dit ‘stekelvarken’ - vanwege de haken voor bevestiging van camouflagenetten - aan de vaart speciaal. De eerste scholen hebben zich al aangemeld om langs te komen en kinderen kunnen tijdens de aanstaande Drentse fietsvierdaagse ‘op speurtocht’ in en rondom de bunker.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Coevorden
menu