Cees en Hanna Zwiers uit Schoonoord zijn 70 jaar getrouwd: ‘We zijn nog écht verliefd’

Cees en Hanna Zwiers. Foto: Kristian Elders

Hij voetbalde tot na zijn zeventigste, zij doet nog altijd aan volksdansen en koersballen. Cees (93) en Hanna Zwiers (92) uit Schoonoord zijn vandaag 70 jaar getrouwd. Ze wonen apart en toch samen in Het Ellertsveld.

Het platina huwelijk wordt vanmiddag coronaproof gevierd in de boerenherberg op het terrein van Openluchtmuseum Ellert en Brammert. Cees en Hanna hebben een dochter, twee kleinkinderen en twee achterkleinkinderen. In het vroegere dagelijks leven verrichtte Hanna huishoudelijk werk bij de gemeentesecretaris in Sleen, dat is het dorp waar ze vandaan komt. Cees werkte in de wegenbouw en stond aan de wieg van Dorpsbelangen Schoonoord.

Ook tegenwoordig kan Cees de voetbalsport niet volledig loslaten; hij kijkt vaak voetbal op televisie. Feyenoord is zijn club. ,,Cees was aanvaller én erg snel”, weet Hanna nog maar al te goed. ,,Hij voetbalde eerst bij KSC hier in Schoonoord en later bij THEO in ‘t Haantje.” Met ‘T Haantje En Omstreken is de voetbalvereniging genoemd die sinds medio 2012 niet meer bestaat. ,,Ik was er ook teamleider”, vertelt Cees. ,,Ik vind het nog altijd jammer dat de club er niet meer is, want het was er altijd gezellig.”

Zitdansen

Cees kreeg begin 2013 een hersenbloeding. ,,Ik zit daar erg mee, maar moet ermee zien te leven. We blijven ‘gewoon’ verjaardagen bezoeken van familie in de buurt en doen mee aan activiteiten in Het Ellertsveld. Zelf doe ik hier aan zitdansen.” Hanna zorgt goed voor Cees, die een verdieping lager - en compleet ‘in de zorg’ - woont. ,,Het is niet leuk dat we apart van elkaar wonen, maar lastig is het ook weer niet. Af en toe breng ik de nacht door samen met Cees.”

De coronatijd is ingrijpend voor het stel. Hanna vindt het jammer dat de gezelligheid lijkt verdwenen in Het Ellertsveld. ,,En in het begin van deze periode mocht ik alleen maar naar Cees en verder nergens heen. Het leek wel of we zaten opgesloten, dat vond ik verschrikkelijk.”

Samen blikken ze nog even terug op ruim zeventig jaar geleden. De vonk sloeg over op de Slenermarkt. ,,Nee, we waren niet elkaars eerste liefde”, klinkt het lachend. Maar dit was wel een liefde die bleef. Hanna kijkt nog eens naar Cees en straalt van oor tot oor. ,,Ja, we zijn nog écht verliefd.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Coevorden
menu