Coevorden herdenkt Canadese soldaten 75 jaar na hun overlijden

Foto: Herman Woltersom

Burgemeester Bert Bouwmeester legde zondagmiddag een krans ter nagedachtenis van Corporal Mervin Brampton en Private Montgomery Cliff bij het monument bij de Coevorder Bentheimerbrug.

Bij de herdenking werd The Last Post gespeeld door Coevordenaar Johan Boekema, waarna twee minuten stilte in acht werden genomen. Hierna werd het Canadese volkslied gespeeld. In verband met het coronavirus had de herdenking een sober karakter.

Overlijden

Mervin Brampton en Montgomery Cliff werden donderdag 5 april 1945 bij de Marechausseekazerne door twee Duitse soldaten gedood. Door het opblazen van de Bentheimerbrug waren deze twee Duitse militairen afgesloten van de Duitse hoofdmacht in de stad. Eén van de Duitsers pakte zijn raketwerper en schoot op het militaire voertuig, waar de twee Canadese militairen in zaten.

De twee omgekomen Canadese militairen werden op 6 april onder leiding van Chaplain J.R. Leng op de Algemene Begraafplaats begraven. Later zijn beide militairen door hun vroegere strijdmakkers weer opgegraven en overgebracht naar de Canadese Begraafplaats in Holten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Coevorden
menu