Coevorden krijgt Stoptober Dreamteam (en wil binnen 20 jaar volledig rookvrij worden)

Stoptober. ANP

Acht medewerkers van de gemeente Coevorden hebben het Stoptober Dreamteam opgericht. Zij doen als team mee met Stoptober en steunen elkaar daarbij.

De Gemeente Coevorden, Maatschappelijk Welzijn Coevorden, GGD Drenthe en Verslavingszorg Noord Nederland hebben de handen ineen geslagen om met deze ambitie aan de slag te gaan. Zij ondersteunen actief de landelijke campagne Stoptober die deze week wordt afgetrapt. Stoptober is samen 28 dagen lang niet roken gedurende de maand oktober. Door samen mee te doen aan Stoptober wordt de kans vergroot om ook na deze periode het stoppen met roken vol te houden.

Stoptober-app

In de gemeente Coevorden wordt vanaf vandaag flink aan de weg getimmerd om inwoners uit te dagen aan Stoptober deel te nemen. Wie mee wil doen, kan zich inschrijven via www.stoptober.nl en de Stoptober-app downloaden. Via de app is contact met mede-stoppers mogelijk en krijgen rokers tips om een maand lang te stoppen met roken.

Waarom aandacht voor Stoptober in de gemeente Coevorden?

Landelijk is in 2019 in het Nationaal Preventie Akkoord afgesproken om toe te werken naar een rookvrije generatie in 2040. De ambitie is dat er in 2040 niet meer gerookt wordt in de buurt van kinderen en er geen kind ooit nog zal gaan roken. In de gemeente Coevorden is er vanuit de inwoners veel steun om toe te werken naar een rookvrije generatie.

Sport- en preventie akkoord

De steun vanuit de inwoners voor een rookvrije generatie kwam nadrukkelijk naar voren bij het opstellen van het sport- en preventie akkoord. Dat akkoord is dit jaar, samen met sportverenigingen, het onderwijs, zorg, welzijn en het bedrijfsleven tot stand gekomen en wordt op 21 september door alle partijen ondertekend.

Doel van het akkoord is een gezonde gemeente Coevorden waarin we meer mensen in beweging krijgen en houden. Er was vanuit al die partijen veel steun voor concrete acties om tot een rookvrije generatie te komen.

JOGG-gemeente

Sinds 2019 is Coevorden JOGG-gemeente (Jongeren Op Gezond Gewicht). Ondersteund door de landelijke JOGG-organisatie, worden in de gemeente allerlei projecten opgestart die bijdragen aan de gezondheid van kinderen. Ook vanuit die aanpak wil de gemeente rookvrij opgroeien vanzelfsprekend maken.

Wethouder Joop Brink: ,,In onze gemeente moet jong en oud kunnen meedoen én een gezonde keuze kunnen maken. Ieder kind dat geboren wordt, moet de kans krijgen om volledig rookvrij op te groeien. Zo beschermen we opgroeiende kinderen tegen de schadelijke gevolgen van (mee)roken en de verleiding om te gaan roken.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Coevorden
menu