Colin Breed (15) uit Dalerveen vaste bezorger van Coevorder Courant in zijn woonplaats: ‘Ik heb er veel plezier in’

Colin Breed bezorgt wekelijks de Coevorder Courant in Dalerveen. Foto: Kristian Elders

Waar zou de Coevorder Courant zijn zonder alle trouwe bezorgers? Dit weekblad van Mediahuis Noord verschijnt in de hele gemeente Coevorden en dus ook in Dalerveen. Colin Breed zorgt in weer en wind voor tevreden gezichten in het dorp en directe omgeving.
Lees meer over
Coevorden

De vijftienjarige Colin is drukbezet. De tiener is een talentvolle schaatser en traint dagelijks in ijsstadion Thialf te Heerenveen. Om niet altijd de reis te hoeven maken van Dalerveen naar Heerenveen, kan Colin - veelal samen met zijn moeder Ester - overnachten in een vakantiehuisje in de omgeving van Wolvega.

Hij trekt elke dinsdag anderhalf uur uit voor het rondbrengen van de kranten. Dit zijn er zo’n 160. ,,In Dalerveen kan ik het mooi op de fiets doen”, vertelt Colin. ,,Voor het buitengebied pakken we - samen met mijn vader of moeder - de auto. Dit bijbaantje heb ik nu zo’n drie jaar.”

De jonge Dalervener verdient bij om iets leuks te kopen zoals een nieuw spel voor op de computer. Zodoende hoeft hij zijn ouders niet lief aan te kijken. Het rondbrengen van de kranten vindt Colin een leuke bezigheid, die ontspannend werkt. ,,Ik luister naar muziek tijdens het bezorgen van de kranten en natuurlijk is het wat minder leuk bij slecht weer of kou. Soms moet ik wel door de regen, maar vaak is dan de auto een uitkomst.”

Colin vindt het leuk om een praatje te maken als hij zijn Dalerveense dorpsgenoten buiten treft tijdens de wekelijkse ronde. ,,Dat waarderen ze.” Vlak voor de kerstdagen gaat Colin rond samen met zijn twaalfjarige broertje Mika. ,,Dan namen we nieuwjaarskaartjes mee voor elk adres en krijgen we een compliment dat de krant goed wordt bezorgd. Een extra zakcentje is dan mooi meegenomen voor ons. Zolang het kan ga ik door met het bezorgen van de Coevorder Courant. Ik heb er veel plezier in, dus waarom niet?”

Olympische Winterspelen

Zoals gemeld doet Colin aan schaatsen en goed ook, want hij maakt deel uit van het Gewest Fryslân. Dat is een selectie van de nationale schaatsbond. De jonge schaatser was voorheen lid van de Hardrijdersclub Heerenveen (HCH) en heeft zeker ambities. ,,Ik wil naar de Olympische Winterspelen, die in 2026 gehouden worden in Milaan en Cortina d’Ampezzo. Voor mij komt een droom uit als ik daar aan de start van bijvoorbeeld de 1000 meter mag verschijnen.” De sprinter houdt ook van de 500 meter en wil beter worden op de voor hem nog lastige 1500 meter.

Colin staat er goed voor tijdens het examenjaar als mavo-leerling op het Emmer Carmelcollege. Als vervolgopleiding twijfelt hij tussen de havo en een opleiding tot militair. ,,Twee jaar doorleren op de havo zou voor mij een nuttige periode kunnen zijn om nog beter te worden als schaatser. Ik moet er maar eens goed over nadenken.”

Vooralsnog gaat Colin elke dinsdag even trouw als vrolijk door met het rondbrengen van de kranten. ,,Lekker in de frisse lucht en je bent toch even goed bezig. Echt haasten hoef ik me niet en mede daarom kan ik dit bijbaantje aanbevelen.” En mocht Colin onverhoopt toch moeten stoppen vanwege een gebrek aan tijd? Dan staat Mika vast in de startblokken om hem te op te volgen in Dalerveen. ,,Hij helpt mij zo nu en dan om wat vaart te maken onderweg. De kans zit er zeker in dat Mika me gaat vervangen, maar de tijd zal leren wanneer dit zover is.”

Nieuws

menu