Deze drie doelvrouwen strijden om een plek onder de lat bij handbalvereniging HVZ/Vivendi in Oosterhesselen

De handbaldames van HVZ/Vivendi kampen met een keepersprobleem, maar het is een luxeprobleem waar we over praten. De nieuwe trainer-coach Paul van Gestel kan kiezen uit (v.l.n.r.) Eline Wielens, Ellen Vrieling en Jasmijn Keen. Foto: Renske Mulder

De handbaldames van HVZ/Vivendi hebben dit seizoen een luxeprobleem voor de positie onder de lat. Trainer-coach Paul van Gestel van de kersverse hoofdklasser uit Zweeloo/Oosterhesselen moet een keuze maken uit drie doelvrouwen: Eline Wielens, Ellen Vrieling en Jasmijn Keen.
Lees meer over
Coevorden
Emmen

In de sporthal zijn het drie concurrenten van elkaar, maar buiten de lijnen zijn het vriendinnen. ,,De sportieve strijd zal dan ook zeker niet ten koste gaan van onze vriendschap”, zegt het drietal.

Eline Wielens (34): ‘Ik denk dat iedereen graag wil spelen’

Eline Wielens keerde dit seizoen terug in de selectie. De 34-jarige inwoonster van Oosterhesselen spreekt van een gezonde concurrentiestrijd.

,,Een reserverol is niet hetgeen waarvoor je elke week in de sporthal staat. Ik denk dat iedereen graag wil spelen en minuten wil maken. We trainen samen, hebben plezier, werken hard, stimuleren elkaar en proberen er ook samen te staan. Je kunt het maar beter samen doen en elkaar op een positieve beter maken”, zegt de leerkracht van de Parkschool in Coevorden.

Wielens is in Oosterhesselen opgegroeid en startte destijds op 9-jarige leeftijd in de jeugd bij HVZ/Vivendi. ,,Op mijn 17e ben ik vertrokken naar E&O. Vervolgens gekozen voor een avontuur in Duitsland, maar zijn via Groningen en Emmen anderhalf jaar geleden weer teruggekeerd naar Oosterhesselen. Sindsdien heb ik het handbal ook weer opgepakt. In eerste instantie bij de midweek-competitie, maar dit seizoen wil ik graag met de dames in de hoofdklasse presteren.”

De positie in het doel is echt haar plekje. Iets anders heeft ze dan ook nooit overwogen. ,,Je bent de sluitpost in het team en dus een beslissende factor. De wisselwerking tussen keeper en speelsters is cruciaal, want om het doel dicht te timmeren moet de dekking in ieder geval goed staan. Dat is echt teamwork.”

Ellen Vrieling (18): ‘Concurrentiestrijd is een groot woord’

Ellen Vrieling was afgelopen seizoen de onbetwiste keepster van Dames 1, maar beseft dat ze nu alles moet geven om opnieuw een basisplaats te veroveren. De 18-jarige Aaldenaar, die al tien jaar aan de club verbonden is, wil overigens niets weten van concurrentiestrijd.

,,Strijd is een groot woord, want we steunen elkaar door dik en dun. We zijn met een teamsport bezig, we moeten het dus samen doen. Daar wil ik me 100 % voor inzetten. Als Eiine of Jasmijn het beter doen, dan zal ik nog harder moeten werken om me uiteindelijk in de basis te spelen. Ik gun hen het succes en zal ze altijd ondersteunen.”

Het keepersshirt zit Vrieling als gegoten. ,,In de C-junioren heb ik aanvankelijk nog in het veld gespeeld, maar daarna eigenlijk nooit meer over nagedacht. Ik vind het keepen veel te uitdagend. Er ligt wel een druk op je schouders en daar moet je goed mee omgaan”, aldus Ellen, die aan Hanze Hogeschool in Groningen bezig is met het tweede jaar van de HBO-studie Rechten.

Vrieling oogt nuchter en ontspannen. Bepaald niet bang voor de ballen die met hoge snelheid op haar worden afgevuurd. Ze wil zich de komende periode verder doorontwikkelen.

,,Op dit moment ben ik vooral bezig om mijn positionering in het doel te verbeteren.” Ze is in de zestig minuten durende wedstrijd volledig geconcentreerd om de winst binnen te slepen. „Mijn taak is de ballen te keren, maakt niet uit hoe ik dat doe.”

De organisatie en communicatie bepalen volgens de beloftevolle keepster voor een groot deel het succes. ,,Ik probeer veel te coachen. Als de dekking goed staat, dan kan ik beter reageren. Dat levert een win-win situatie op, want het geeft het team en mij vertrouwen.”

Jasmijn Keen (22): ‘We gunnen elkaar het succes’

Jasmijn Keen maakte twee jaar geleden haar rentree bij HVZ/Vivendi. ,,Ik ben er een paar seizoenen tussenuit geweest, maar miste het handbal. Ik heb het weer helemaal opgepakt en probeer een plaats in Dames 1 af te dwingen.”

Al weet de 22-jarige inwoonster van Oosterhesselen dat sport en haar werk op de afdeling orthopedische revalidatiezorg bij Weidesteyn in Hoogeveen een lastige combinatie is. “Vanwege mijn onregelmatige diensten is het vrijwel onmogelijk om elk weekend beschikbaar te zijn. Toch wil ik kijken hoe ver ik uiteindelijk kom.”

De afgelopen twee seizoenen stond Jasmijn Keen onder de lat bij Dames 2. Ze heeft zich goed kunnen ontwikkelen. ,,Door de intensieve keeperstraining ben ik gegroeid in mijn rol. Mijn reactievermogen is beter en ook schoten van afstand weet ik beter te verwerken.”

De gezonde concurrentiestrijd tussen de keepsters geeft haar positieve energie. “We coachen en moedigen elkaar aan, complimenteren elkaar en gunnen elkaar het succes. Dat is een mooie basis om op voort te borduren.” Ze heeft nooit een andere positie overwogen. “De rol van keeper past bij mij. Je voelt toch wel de spanning dat je beslissend kunt zijn, maar je doet het natuurlijk altijd met elkaar. Hoe dan ook ligt er een druk op je schouders en daar moet je goed mee omgaan.”

Volgende week zaterdag start de competitie

De handbalcompetitie start zaterdag 26 september. De handbaldames van HVZ/Vivendi beginnen de competitie dan met een uitwedstrijd tegen DOS DS 1. Het duel in sporthal De Klabbe in Emmer-Compascuum begint om 20.30 uur. Een week later (3 oktober, 20.45 uur ) staat in sporthal De Goorn in Oosterhesselen de thuiswedstrijd tegen SDOL op het programma.

Nieuws

Meest gelezen

menu