Dorpstuin van Diphoorn viert tweede lustrum. 'Mensen die hier wieden, raken leeg van binnen'

De vrijwilligers Nicole Marcus (links), Jan van Holst, Geert Kiers en Lydia Olsman. Foto: Kristian Elders

Tuinvrienden van de Dorpstuin van Diphoorn hebben 24 juni vast al een tijd met rood omcirkeld in de eigen agenda. Die vrijdag wordt vanaf 10.30 uur het 10-jarig bestaan gevierd in het licht glooiende dorpje onder de rook van Sleen. Ook de twee oprichters reizen af naar het rustieke Diphoorn.
Lees meer over
Coevorden
Coevorder Courant
coevordercourantnieuwbrief
Emmen
Emmer Courant

Dat zijn Brenda Outshoorn en Truus Senden. Outshoorn woont tegenwoordig in Haren, terwijl Senden - niet ver van Diphoorn - in Emmen woonachtig is. Ruim tien jaar geleden fietsten de vrouwen samen door Diphoorn, daar waar zij destijds woonden. Een dorpstuin miste nog: dus dat leek Outshoorn en Senden wel wat. Het was uiteindelijk wijlen Jan Zwaving die een stuk van zijn grond beschikbaar stelde voor de komst van de Dorpstuin van Diphoorn. En zo geschiedde. Met vereende krachten maakten de vrijwilligers de dorpstuin telkens weer iets mooier en completer. Pronkstuk is ook zeker de aangrenzende kapschuur, die werd gefinancierd met dank aan gewonnen (maatschappelijke) prijzen. En wat te denken van het speciale Brenda en Truus laantje als ode aan de twee oprichters. Huidig eigenaar van de grond is Hennie Zwaving.

Het tweede lustrum wordt ook gevierd met oud-vrijwilligers, vrijwilligers, klanten van de dorpstuin en sponsoren. Waardevol is de samenwerking tussen de dorpstuin en restaurant De Gaffel in Valthe. Chef-kok en eigenaar Roderik Seubers reist met een collega af naar Diphoorn om er belangeloos met zijn grote grill live een proeverij van producten uit de dorpstuin te verzorgen. Een cocktail van rabarber lijkt vooraf zeker. ,,De Gaffel neemt onze producten al langere tijd af”, vertelt voorzitter Lydia Olsman van de stichting Dorpstuin van Diphoorn. De Diphoornse is sinds 2018 betrokken bij de dorpstuin. ,,Ik sloot me vooral aan om hier mensen te leren kennen”, zegt de oud-Emmense. ,,Verder heb ik groene vingers en ik kan je zeggen dat actief zijn in de dorpstuin voor mij ontspanning is.” Collega-vrijwilliger Jan van Holst kan de woorden van Olsman onderstrepen. ,,Mensen die hier wieden, raken leeg van binnen. Dat klinkt bijna therapeutisch, ik weet het.”

Gouden kracht

De aimabele penningmeester van de stichting is niet de enige uit Noord-Sleen, die zich inzet voor de dorpstuin. Gouden kracht van het eerste uur is zijn dorpsgenoot en manusje van alles Geert Kiers. De vrijwilligers - dit zouden er van Olsman nog wel meer mogen zijn - van de Dorpstuin van Diphoorn gaan elke dinsdagmiddag en vrijdagmorgen aan de slag in de tuin. Olsman: ,,We zijn blij met sponsoren zoals het Oranjefonds, de Warming Stichting, De Gaffel en Dorpsbelangen Sleen-Diphoorn. Onze aardbeien zijn beroemd! We hadden laatst nog Emmenaren op bezoek. Zij willen ook starten met zo’n tuin.”

Eén van de gasten is vrijdag oud-inwoner van Sleen en huidig Coevordenaar Geert Roeles. Hij vertegenwoordigt de Warming Stichting. Roeles opende als toenmalig wethouder de dorpstuin op 22 juni 2012 en daarmee lijkt de cirkel - ook voor hem - rond.

Meer informatie staat op www.dorpstuindiphoorn.nl . De dorpstuin heeft ook een eigen Facebookpagina .

Nieuws

menu