Eindelijk weer Rondom Gees: ‘Ongedwongen en familiair’

Vrijwilligers en bestuursleden die zich inzetten voor Rondom Gees. Foto: Hans Habers

De organisatie moest er twee jaar op wachten vanwege de coronamaatregelen, maar zaterdag 16 april is het zover. Die dag wordt de dertiende editie van Rondom Gees gehouden. Vele antieke motoren starten vanaf 9.30 uur bij gebouw Pluspunt aan de Dorpsstraat in Gees. Speaker is opnieuw de markante Piet Heidema uit Eindhoven.
Lees meer over
Coevorden
Coevorder Courant
coevordercourantnieuwbrief
Emmer Courant
Hoogeveen

De organisatie wil een zo schoon mogelijke rit en verkoopt bij Pluspunt op 16 april Ecomax: dat is een milieuvriendelijke brandstof. Het publiek in Gees kan zich vanaf ongeveer 8.30 uur vergapen aan onder meer de Terrot Motorette, Triumph Free engine en The Wynn Ladys modell. De Duitser Jurgen Hammerschlag - hij woont in de buurt van Bonn - heeft de eer om als eerste te mogen vertrekken op zijn fraaie De Dion Bouton uit - jawel - 1900. Er rijden in totaal 60 motoren mee op de route. ,,Een mooi aantal”, zegt voorzitter Popko Hooiveld als voorzitter van de organiserende stichting. Maar de Engelsen? Die missen dit jaar hoogstwaarschijnlijk. ,,Doorgaans doen toch zeker minimaal 10 Engelsen mee”, weet secretaris Peter Kuiper. ,,Waarom ze niet meedoen? Dat is gissen voor ons. Wellicht speelt de Brexit mee, net als de afgelopen jaren met corona en ook de leeftijd van de Engelsen die ons steevast bezochten. Het is niet anders. Een internationaal treffen blijft het toch wel door de komst van Belgen, Fransen en Duitsers. Maar jammer is de afwezigheid van de Engelsen uiteraard wel.”

Natuurlijk doen er ook Nederlanders mee aan Rondom Gees. ,,Het aantal deelnemers is ook mooi omdat dit behapbaar is. Ongedwongen en familiair. Dat tekent Rondom Gees”, zegt Kuiper. Samen met Hooiveld sluit hij zaterdag de rij bij het vertrek. De route van ruim 100 kilometer gaat door Zuid-Drenthe en een deel van Overijssel. De tocht gaat door dorpen als Nieuwlande, Elim, Kerkenveld, Linde, Zuidwolde, IJhorst, Staphorst, De Wijk, Echten en Nieuw-Balinge. De lunch is bij restaurant Stien in Staphorst. ,,Daar in Staphorst rijden we echt een andere wereld binnen. Denk alleen al een de klederdracht.”

Na terugkomst - dat is rond de klok van 16.30 uur - bij gebouw Pluspunt in Gees staat een stamppotmaaltijd klaar voor alle deelnemers en de 19 vrijwilligers. Ook is er nog een verloting voor één goed doel. Het startnummer van één van de deelnemers wordt uit de hoge hoed getrokken, waarna alleen door de winnaar een goed doel - de bijdrage is 200 euro – wordt bepaald.

Uitbreiding

Rondom Gees hield overigens in 2021 als primeur een najaarsroute. Die tweedaagse werd compleet gemaakt met een overnachting in Steenwijk. Die eerste editie krijgt later dit jaar een vervolg, op 9 en 10 oktober. ,,Verder zouden we graag nog eens Duitsland induiken tot in Uelsen aan toe”, zegt Hooiveld. ,,Wie weet is dat iets voor de vijftiende editie.” Het bestuur van Rondom Gees kan nog wel uitbreiding gebruiken. ,,We verwelkomen graag een vrouw als nieuw algemeen bestuurslid, want dan wordt de mix nog beter dan nu.” De publiciteit wordt in elk geval goed opgepakt met een fraai programmaboekje en - komend najaar - een nieuwe website. ,,Wel zouden we graag nog wat bekender worden in de dorpen die we aandoen.”

In het kader van Coevorden als culturele gemeente van Drenthe heeft Rondom Gees een primeur. Bezoekers en deelnemers kunnen een wandelroute volgen van Gees naar Meppen en van Gees naar Oosterhesselen. Alle lokale routes in de gemeente Coevorden worden binnenkort verbonden.

De toerrit Rondom Gees maakt - samen met de Horse Power Run in Veenhuizen op 17 april en de Pionierfahrt Niedersachsen op 18 juni - deel uit van de Tripartite Bokaal. De deelnemer met de oudste motor die alle ritten tot een goed einde brengt, wint de bokaal.

Meer informatie over Rondom Gees staat op www.rondomgees.nl .

Nieuws

menu