Frank Rozendaal uit Benneveld maakt Drentse cider: ‘Er komt heel veel handwerk bij kijken’

Frank Rozendaal. Foto: Martine Schut

Hij zegt de eerste Drent te zijn die op ambachtelijke wijze zelf cider maakt voor de commerciële markt. Frank Rozendaal (42) uit Benneveld is dan ook een trots man.
Lees meer over
Coevorden

Met zijn eigen merk Mooyland cider en wilde cider wil de geboren Sliedrechter oude fruitrassen en hoogstambomen in en rond Benneveld behouden. De cider is te koop via een webshop, bij ondernemers en winkels in de buurt van Benneveld en aan de deur bij Rozendaal zelf aan de Bennevelderstraat.

Cider is een laag alcoholische (appel)wijn, gemaakt van gefermenteerde appels en peren. De verkoop van Mooyland mag volgens de veertiger nu nog een hobby worden genoemd. Rozendaal begon ooit thuis - hij woont alweer veertien jaar in Benneveld - met het persen van fruit om daar cider van te kunnen maken. ,,Ik zocht mensen die meer weten van het maken van cider”, zegt Rozendaal. ,,En ik beschikte ook niet over de juiste apparatuur, destijds. Ik wist toen al dat er in Overijssel cidermakers wonen.” Zodoende kwam de Bennevelder uit bij het toonaangevende Iessel Cider in Diepenveen. ,,Daar kreeg ik dit vak onder de knie. Het is echt leren door te doen.”

Grondstoffen

Rozendaal maakt in Overijssel met de apparatuur van Iessel cider van voornamelijk appels, maar ook peren behoren tot de grondstoffen. Het fruit voor de cider wordt uitsluitend in Drenthe geplukt. ,,Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat mensen hun fruit doneren. Wisselgeld voor die mensen is een fles van mijn cider. Voor elke 15 kilo één fles cider. Dat wordt gewaardeerd.” Er gaat een lange tijd overheen voordat de cider daadwerkelijk in de fles zit. Rozendaal plukte het fruit in september en oktober en zijn product is nu net op de markt. Daartussen zitten dus zo’n tien maanden. ,,Dit is inderdaad een langzaam, maar zeker geen saai proces. Er komt heel veel handwerk bij kijken. Ik doe dit niet zozeer alleen voor het geld.”

Rozendaal is van plan om in Coevorden of Benneveld cider te maken. ,,Mogelijk over een aantal jaar, want ik ga in elk geval nog één seizoen door bij Iessel. Het belangrijkste is en blijft dat ik altijd Drentse cider wil maken.” Alleen al in Benneveld staan volgens Rozendaal ruim honderd fruitbomen. ,,Dat zijn er veel meer dan ik aanvankelijk had verwacht. Tegenwoordig pluk ik er letterlijk de vruchten van. Dorpsbewoners vinden het leuk dat er iets met hun fruit gebeurt.”

De actieve ondernemer uit het rustieke Benneveld zit niet stil. Hij is samen met Landschapsbeheer Drenthe en de gemeente Coevorden bezig om een hoogstambrigade op te richten. ,,Deze wordt gevormd door vrijwilligers, die (oude) fruitbomen onderhouden. We zoeken versterking en natuurlijk meer fruitbomen.”

Meer informatie staat op www.mooyland.nl

Nieuws

Meest gelezen

menu