Gedreven motorcoureur Dylan Czarkowski uit Coevorden heeft superbike als einddoel

De Coevorder motorcoureur Dylan Czarkowski. Foto: Kristian Elders

De jonge Dylan Czarkowski reed als motorcoureur al met succes in de Molenaar NSF100 Cup en de Yamaha R125 Cup. Tegenwoordig komt de 16-jarige Coevordenaar uit in de Yamaha R3 Cup. Hij heeft een hoger doel voor in de toekomst om te bereiken als jonge twintiger: racen op een superbike.
Lees meer over
Coevorden
Coevorder Courant
coevordercourantnieuwbrief
Emmer Courant

Zover is het dus nog niet voor de scholier, die zo goed als zeker binnenkort zijn mavo-diploma gaat behalen. Na de zomer wil Dylan naar het Drenthe College in Emmen voor de mbo-opleiding werktuigbouwkunde. Dylan viel eerder dit jaar tijdens de gemeentelijke sportverkiezingen nog in de prijzen als meest talentvolle sporter van het vorige kalenderjaar.

De jonge coureur is ondertussen begonnen aan het raceseizoen in de Yamaha R3 Cup. Op het circuit van het Duitse Oschersleben was de eerste race in mei op zaterdag geen succes, maar de tweede race op zondag wist Dylan met overmacht te winnen. Het volgende raceweekend start op 24 juni in het Tsjechische Most. In de tussenstand staat de Coevorder tiener nu vierde.

Hockenheim

Na Most reist Dylan in juli af naar Schleiz in Duitsland; medio augustus is Assen aan de beurt. Begin september staan twee races op het programma op de Red Bull Ring in het Oostenrijkse Spielberg. Later die maand is het befaamde Duitse circuit van Hockenheim de laatste in de rij van zes. ,,Ik kijk vooral uit naar de Red Bull Ring”, zegt Dylan. ,,De ligging is prachtig en de hoogteverschillen zijn erg uitdagend. Al met al wil ik voor de eindzege gaan in de titelstrijd, maar er zijn natuurlijk ook andere kanshebbers.”

Mogelijk zien ‘we’ Dylan over zo’n vijf jaar dus op een superbike. Een superbike staat volgens hem voor écht racen. Ondertussen blijft de vriendelijke motorcoureur op zoek naar sponsoren, want zijn sport is en blijft duur. Alleen de banden vormen al een behoorlijke kostenpost. ,,Voor mij is het een kwestie van veel trainen en ook goed mijn best doen op school. Gelukkig helpt mijn moeder Carmen met heel veel regelwerk voor mijn sport. Er komt veel papier- en verzekeringswerk bij kijken. Carmen gaat altijd mee naar de raceweekenden en verzorgt ook de catering op het circuit. Verder gaat mijn vaste monteur Henk Soppe altijd mee als ondersteuning.”

De nuchtere en ook ambitieuze Dylan Czarkowski wil na dit seizoen hoe dan ook een nieuwe stap maken. ,,Veel mensen vinden mij agressief met inhalen, maar ik vind dit meer gedrevenheid. Die gedrevenheid heb ik al vanaf de minibikes. De adrenaline geeft mij zo’n kick. De bochtsnelheid kan zelfs 185 kilometer per uur zijn.”

Nieuws

menu