Samen met

Grepen uit het verleden (117): 'Naar boven in de kerk, dat was een flinke klim'

De nieuwe opgave. Foto: Collectie Historische Vereniging Stadt en Heerlickheydt Covorden

,,Het kan haast niet anders dat de foto van vorige week vanaf de kerktoren in de Kerkstraat is genomen”, aldus Rilana Blaak. Daar is Jan Slot het mee eens. Hij ziet links op de foto de Ganzenhoedster met schuin daarboven het Arsenaal. Ook herkent Slot de Gautiersingel met de Jan Kuipersbrug.
Lees meer over
Coevorder Courant

Mans Arends ziet ook de brug in de verte. ,,Vroeger was het de brugge van Spreen. De witte gevels zijn van het Arsenaal. Aan de Melkkade stonden vier woningen waar onder andere Wolda Berg en Baarslag woonden.”

Arends ziet in het midden van de foto een wit huis met bovenin twee raampjes naast elkaar. ,,Dat was de speelgoedwinkel van Bos aan de Bentheimerstraat. Tegenwoordig zit daar Kapper en Zo. Het pand van apotheek Jansen-Otten kun je ook nog zien.”

Voor Wiecher Pool was de foto van afgelopen week niet moeilijk. ,,Ik zag gelijk de telefooncentrale aan de Melkkade, te herkennen aan de raampjes van het gebouw. Ik ben daar regelmatig geweest, want ik werkte namelijk bij de PTT in Zwolle. Zodoende kwam ik in de centrale als er bijvoorbeeld een storing was.”

Pool vervolgt: ,,Coevorden is een knooppunt en daaronder zijn tien centrales aangesloten. Trouwens, de foto is genomen vanaf de Hervormde kerk. Als Bennie Zwiggelaar de kerkklokken luidde, mocht ik met hem mee naar boven en keek dan over Coevorden uit. Het was wel een hele klim.” Ook Bert Wessel herkent de brug over het Stieltjeskanaal. ,,Kobus Spreen en Jan Kruk waren de brugwachters.”

Heb je zelf nog mooie foto’s voor deze rubriek? Laat het dan weten. Deze week weer een foto uit het archief van de Historische Vereniging Stadt en Heerlickheydt Covorden. Waar is de foto gemaakt en vooral, weet je hierover ook iets te vertellen? Reageren kan via e-mail: hjwoltersom@hetnet.nl , telefonisch: 06-55580319 of de Facebookpagina van de Coevorder Courant.

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Dagblad van het Noorden en Coevorder Courant

Nieuws

Meest gelezen

menu