Hennie Lensink (68) uit Coevorden mist marathons, maar gaat op pelgrimstocht

Hennie Lensink uit Coevorden volbracht in november 2019 nog de marathon van San Sebastian. Afgelopen zondag ging een streep door de Marathon van Rotterdam, maar de 68-jarige doorgewinterde marathonloper heeft een nieuwe fysieke uitdaging: de pelgrimstocht naar bedevaartsoord Santiago de Compostela. Eigen foto

Op pelgrimstocht in plaats van bikkelen tijdens marathons. Het is voor Hennie Lensink een bijzondere gewaarwording. Door de coronacrisis is ook voor de 68-jarige marathonloper uit Coevorden alles anders.

De hardloopkalender is leeg. Om de opgebouwde conditie vast te houden gaat Lensink de komende maanden in een rustig tempo te voet naar Santiago de Compostella, één van ’s werelds meest bekende bedevaartsoorden. “Op gedoseerde wijze en zonder stress afzien, maar toch een gevoel van overwinning. Dat lijkt mij een mooi vooruitzicht”, brengt hij zijn missie onder woorden.

Uitgekozen voor de rust en stilte

Hennie Lensink had zijn zinnen gezet op de marathons van Rotterdam, Enschede en Leiden, maar alle grote hardloopwedstrijden zijn afgelast of verplaatst. De doorgewinterde marathonloper ging op zoek naar een andere fysieke uitdaging en koos voor de pelgrimstocht. ,,Naast het sportieve avontuur is het voor mij ook een kennismaking met prachtige landschappen en cultuurhistorisch erfgoed, maar heb de route in deze heftige crisis ook speciaal voor de rust en stilte uitgekozen.”

Iedere week een etappe

De Coevordenaar wandelt iedere week een etappe van de pelgrimstocht. ,,Vorige week ben ik gestart in Uithuizen en loopt wekelijks tussen de 30 en 40 kilometer. In een gemiddeld tempo van acht kilometer per uur. Ik hoef nu niet tot het gaatje te gaan, maar blijf zo wel in conditie. Als alles volgens plan verloopt - en de omstandigheden het toelaten - hoop ik medio juni in Maastricht aan te komen. Dan moet ik nog ongeveer 1.600 kilometer overbruggen naar Santiago de Compostella. Naarmate de coronacrisis langer duurt zal ik de plannen eventueel moeten wijzigen, maar het doel is om uiteindelijk in het najaar in de grootste en bekendste bedevaartplaats van Europa te arriveren.”

Bijna tachtig marathons

Lensink had aanvankelijk heel andere plannen. Hij was samen met achttien leden van loopgroep CoDac helemaal klaar voor veertigste editie van Marathon van Rotterdam. Eén van de mooiste hardloopevenementen van ons land. Starten onder de iconische Erasmusbrug, samen met tienduizenden hardlopers na 42,2 kilometer over de finishlijn op de Coolsingel. Aangemoedigd door duizenden toeschouwers. Een fantastisch vooruitzicht voor Lensink, die inmiddels bijna tachtig marathons op zijn palmares heeft staan.

‘Even geen lange duurlopen’

Vier of vijf marathons per jaar zijn geen uitzondering voor Hennie Lensink, maar gelet op de huidige risico’s is deelname aan een marathon op dit moment uiterst onverstandig. ,,Ik adviseer zeker geen lange duurlopen, omdat het coronavirus overal op de loer ligt. Je moet nu niet tot het uiterste willen gaan, want daarmee verzwak je het immuunsysteem.”

Gedisciplineerd

Toch hamert Lensink erop om in conditie blijven. ,,Het is belangrijk om die vast te houden. Doordeweeks lichte intervaltrainingen en in het weekend vaak alleen of met een partner duurlopen tussen de 12 en 21 kilometer. Daarboven is echt not done . Als je gedisciplineerd en beheerst genoeg bent om te trainen en jezelf goed te verzorgen, kun je ervoor zorgen dat je helemaal klaar bent op het moment dat er weer gelopen mag worden. In het najaar liggen dan diverse persoonlijke records in het verschiet.”

Eind juli hoopt Hennie Lensink het reguliere trainingsschema weer op te kunnen pakken, om op 25 oktober alsnog deel te nemen aan 40e editie van de marathon van Rotterdam. Voor Lensink is het al weer de 15e keer dat hij in Rotterdam aan de start staat. ,,Dat blijft iedere keer een unieke ervaring.” Tevens staat in december de marathon in Malaga op de agenda.

Ook trainingen CoDac stopgezet

Vanwege de uitbraak van het coronavirus zijn ook de trainingen van loopgroep CoDaC, waar Hennie Lensink als trainer aan verbonden is, sinds begin vorige maand stopgezet.

,,Er mag niet meer in groepsverband worden getraind. Wat we als trainers nog wel doen is de trainingssessies van de maandag- en woensdagavond via de groepsapp met de CoDaC leden te delen. Dan kan iedereen individueel of in duo-verband met minimaal twee meter afstand in zijn eigen tijd de training uitvoeren. Verder worden voor ieder weekend ook de duurloopafstanden in de app gezet.”

De CoDac-leden hebben de trainingsschema’s voor de marathon Rotterdam overigens niet voor niets afgewerkt. „Een marathontraining is nooit voor niets. Je hebt iets opgebouwd waar je later nog van gaan profiteren. De voorbereiding heeft de lichamelijke conditie enorm versterkt. Dat moeten we middels een aangepast trainingsschema vasthouden. Ik zou tegen alle hardlopers willen zeggen: blijf wel trainen en in beweging. Juist in deze tijd is het belangrijk fit te blijven.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Coevorden
menu