Jantinus en Bets Kuipers uit Coevorden zijn 60 jaar getrouwd: ‘We woonden anderhalf jaar in een salonwagen’

Jantinus en Bets Kuipers uit Coevorden zijn 60 jaar getrouwd. Foto: Kristian Elders

Ze hebben het goed samen in het zuidelijk deel van Coevorden. Aan de Commiezenweg wonen Jantinus (85) en de 81-jarige Bets Kuipers alweer jarenlang met veel plezier. Het echtpaar is dinsdag 12 april 60 jaar getrouwd. Burgemeester Renze Bergsma feliciteert het stel woensdagmiddag.
Lees meer over
Coevorden
Coevorder Courant
coevordercourantnieuwbrief

Jantinus is geboren in Zwinderen, Bets kwam ter wereld in het Gelderse Scherpenzeel. ,,Op zestienjarige leeftijd verhuisde ik naar buurtschap Grevenberg, vlak bij Oosterhesselen. Daar betrokken mijn ouders een gemengd boerenbedrijf”, vertelt Bets. In een grijs verleden bezochten Jantinus en Bets een uitvoering van de reciteervereniging, die onder de vlag viel van de gereformeerde kerk in Gees. ,,Na de uitvoering bracht ik Bets op de fiets terug naar haar huis. Dat was in feite hét begin van alles.”

Na drie jaar verkering trouwden Jantinus en Bets in het gemeentehuis te Oosterhesselen. Ze tikten een salonwagen op de kop in Barger-Oosterveld; de luxe woonwagen werd vervoerd naar Grevenberg, in de tuin van het ouderlijk huis van Bets. ,,We woonden anderhalf jaar in die salonwagen.” Daarna betrokken Jantinus en Bets een woning in het noordelijk deel van Coevorden. ,,Ik heb voor die tijd in Zeist gewerkt, in de keuken van een zorginstelling om precies te zijn”, vertelt Bets. Zij werkte later in de keuken van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen. Na haar werkzame jaren heeft Bets nog veel vrijwilligerswerk gedaan. Vooral voor de gereformeerde kerk in Coevorden en bij de uitgifte van boeken in de plaatselijke woonzorglocatie St. Franciscus. ,,Verder heb ik jarenlang in de keuken geholpen van ontmoetingscentrum De Hoeksteen.”

Ponypark Slagharen

Jantinus werkte als vrachtwagenchauffeur in dienst van Ponypark Slagharen. Hij vervoerde attributen van het ponypark naar elders in Nederland waar een feest op het programma stond. ,,Later heb ik jarenlang met veel voldoening als buschauffeur gewerkt. Ik kon door een goede regeling in mei 1994 met vervroegd pensioen en was destijds nog geen 58 jaar.” In een zwart gat viel ook Jantinus niet. Zijn volkstuintje in de stadswijk Ballast was hem veel waard, net als het houden van sierkippen. Hij was jarenlang lid van kleindiersportvereniging Ons Genoegen in Coevorden. Verder zette Jantinus zich vrijwillig in voor de Coevorder kringloopwinkel De Koppel. De kerkdiensten van de huidige Protestantse Gemeente Coevorden aan de Van Heutzsingel worden tegenwoordig via het internet gevolgd door de tachtigers.

Jantinus en Bets Kuipers kregen 5 kinderen, waarvan hun zoon Harold is overleden. Het diamanten echtpaar heeft 13 kleinkinderen en één achterkleinkind.

Nieuws

menu