Jonge onderneemster Merle de Vreede uit Oosterhesselen maakt werk van Bij Merle: ‘Mooi dat mijn creaties worden gewaardeerd’

Merle de Vreede. Foto: Kristian Elders

Bij Merle. Dat is de naam van het eigen bedrijfje op naam van Merle de Vreede. De 24-jarige Oosterhesselse is licht verstandelijk en lichamelijk gehandicapt, maar wil meedraaien in de samenleving.
Lees meer over
Coevorden
Emmen

De vrolijke Merle kwam ter wereld in Hellevoetsluis en woonde nadien ook in Wagenberg. In dat dorp - niet ver van Breda - zag Bij Merle het levenslicht. Letterlijk voor haar eigen huis verkocht Merle in 2015 op een jaarmarkt achter een kraam de eerste producten in de vorm van onder meer zelfgemaakte mutsen. Dat was het begin van iets moois voor Merle, die het bewust niet te druk wil hebben. Het werk moet voor haar behapbaar en leuk blijven. Ze woont nu één jaar met veel plezier in Oosterhesselen, waar ze - naast haar ouders - op zichzelf woont aan de Edveensweg. Juist dat is wat ze heel graag voor haar 25e wilde.

Het vroegere administratiekantoor in Oosterhesselen is getransformeerd in een multifunctionele woning, met zelfs een opslag op de eerste verdieping van spullen voor de onderneming van Merle. In de woning bevinden zich het winkeltje en de werkruimte - inclusief een naai- en borduurmachine - van de jonge onderneemster. In het dagelijks leven heeft Merle zorg nodig en daarom bevinden haar ouders zich letterlijk om de hoek.

Het prille begin

De creatieve Merle is gezegend met een uitstekend geheugen en kan haar ei goed kwijt tijdens haar ontspannende werk. Het was in Wagenberg bij het prille begin van Bij Merle dat mensen enthousiast reageerden. ,,Ze bestelden opnieuw en het begon goed te lopen”, vertelt Merle. ,,Ik ben sociaal ingesteld en vind het mooi dat mijn creaties worden gewaardeerd. Het is fijn om mensen blij te maken.” De twintiger maakt producten voor verschillende leeftijden zoals rammelaars en knisperdoekjes voor baby’s. Of sjaals en mutsen, maar ook rugzakjes, nekkussens, slingers en zogeheten sleepkonijnen.

Via verschillende kanalen krijgt Merle bestellingen binnen, waarvoor ze een bestellingenboek heeft. ,,En dan kan ik aan de slag. Meestal overleg ik eerst met de klant wat hij of zij wil, maar het komt ook voor dat ik zelf de kleuren van een product mag bepalen.” Merle mist de kerstmarkten, die vanwege het coronavirus veelal geen doorgang vinden. ,,Ik hoop volgend jaar weer op markten te mogen staan en zou het nu al leuk vinden om mensen te ontvangen in mijn nieuwe winkeltje en atelier in kerstsfeer, want ik heb veel leuks en de contacten mis ik. Een afspraak maken om veilig te winkelen kan door mij te bellen.”

Meer informatie over Bij Merle staat op www.bijmerle.nl - inclusief contactinformatie - en www.facebook.com/bijmerle .

Nieuws

Meest gelezen

menu