Koekeloeren bij de Boeren nieuw in Dalen. Deelnemende melkveebedrijven willen leven achter de boerderij laten zien

Hendri en Laura Smits en koe Aaltje samen met Lonneke Maatkamp (rechts). Foto: Nadine de Jong

Koekeloeren bij de Boeren. Onder die noemer openen drie melkveebedrijven in Dalen en directe omgeving op zondag 29 mei de deuren voor bezoekers. Het is niet zomaar een open dag tussen 10.00 en 16.00 uur, weet de Dalense Lonneke Maatkamp (33).
Lees meer over
Coevorden
Coevorder Courant
coevordercourantnieuwbrief

Maatkamp - zij runt nog niet zo lang Zuivelboerderij Dalen - is de vriendin van Arjen Boesjes uit Dalen. Aan de Oude Coevorderweg 30 wonen zij op een melkveebedrijf. Aan de Galgaten 4 doet ook melkveebedrijf Smits mee. Derde deelnemer is het melkveebedrijf van de familie Bosman aan de Hoogehaar 6. ,,We willen als boerenbedrijven iedereen ook echt informeren over het reilen en zeilen. Dit is dus meer dan een open dag”, zegt Maatkamp. ,,Bij Smits wordt vlees verkocht. Daar en bij Bosman krijgen belangstellenden nieuwe robotmachines te zien.” Boesjes maakt gebruik van een carrousel waarin de koeien worden gemolken. Daar is veel rust en ruimte in de stal.

De deelnemende boerenbedrijven willen het leven achter de boerderij laten zien. ,,Waar komen het vlees en de melk vandaan? Hoeveel voedsel eet een koe en waarom eet een koe een bepaalde hoeveelheid voedsel? Waarom geeft een koe meer melk als de voeding goed wordt afgestemd? De antwoorden willen we samen geven op 29 mei. We belichten dus de achtergrond en laten zien dat het leuk is om te zien wat allemaal bij een boerenbedrijf komt kijken. Laat de consumenten maar dichter bij de boeren komen.”

Buurtschap Hoogehaar

Er komen een loonbedrijf en voerleverancier langs op 29 mei en wel bij de familie Smits. En bij Boesjes laat dierenarts Mariella Kruitbosch-Rijnders uit Dalen het nodige zien van haar werk. Bosman in buurtschap Hoogehaar krijgt bezoek van Friesland Campina, maar ook voor kalveropfok (namens Nutrifeed is Erwin Hunneman te gast, red.), koeien melken, ijs en wafels plus een stormbaan kunnen geïnteresseerden naar dat adres. Bij Smits zijn biggetjes te bewonderen. Voor de kinderen is er een boeren zandbak en staat er een springkussen. Hamburgers van de eigen koe zijn daar te koop op 29 mei. Bij Boesjes komt een klauwbekapper langs. Voor kinderen staan een traptrekker en kruiwagenparcours klaar en Maatkamp zelf zorgt er voor een zuivelproeverij. Verder is bij Boesjes een eigen (kleine) windmolen - deze is vijftien meter hoog - te bewonderen. ,,We hebben daarnaast nog eens zo’n 180 zonnepanelen op het dak van de stal liggen. Ons bedrijf is nu zelfvoorzienend in stroom.”

De entree op 29 mei is gratis. Bezoekers kunnen zonder inschrijving langskomen. De organisatie hoopt op veel fietsers. Maatkamp: ,,We zorgen uiteraard zelf voor parkeerruimte zodat ook automobilisten kunnen langskomen. En onze bedrijven zijn rolstoel- en rollatorvriendelijk.”

Nieuws

menu