Lukas en Jantje Eefting uit Oosterhesselen zijn 60 jaar getrouwd: ‘We missen ‘t Haantje niet’

Lukas en Jantje Eefting uit Oosterhesselen. Foto: Kristian Elders

Lukas (83) en de 84-jarige Jantje Eefting uit Oosterhesselen zijn woensdag 18 augustus 60 jaar getrouwd. Het echtpaar krijgt vanmorgen bezoek van de Coevorder burgemeester Bert Bouwmeester.

Lukas en Jantje wonen bijna twee jaar in het brinkdorp. ,,We hebben jarenlang in ‘t Haantje gewoond”, vertellen ze. Lukas groeide op in Klijndijk en verbleef er achttien jaar, terwijl Jantje een geboren en getogen inwoonster van ‘t Haantje was. ,,Liefst 82 jaar wist ik niet anders”, zegt ze. ,,We ontmoetten elkaar op een dansavond in dorpscafé Kienecker.” Op de plek van het huidige restaurant Thijs en Aafke aan de Hoofdweg in Klijndijk, waar het diamanten echtpaar vandaag de ware mijlpaal viert met een buffet.

Na 3,5 jaar verkering trouwden Lukas en Jantje in het vroegere gemeentehuis van Sleen. ,,Daarna gingen we vlakbij het Oranjekanaal wonen in ‘t Haantje. We hadden er een kruidenierswinkel, die begin jaren tachtig stopte.” Aanvankelijk wilde Jantje ‘t Haantje liever niet verlaten, maar de fraaie tuin werd te groot om te onderhouden. ,,Het kwam dus zover dat we gingen zoeken naar iets anders en het werd Oosterhesselen. We missen ‘t Haantje niet en lieten er geen traan om toen de verhuiswagen arriveerde.”

Verflaag

In een grijs verleden ging Lukas naar de technische school in Emmen; Jantje kreeg in diezelfde plaats les op de huishoudschool. ,,Ik ben voor mijn werk 45 jaar schilder geweest”, vertelt Lukas. ,,Ik schilderde onder meer in dienst van de gemeente Sleen om gemeentegebouwen van een verflaag te voorzien. Het was bij de gemeentelijke herindeling in 1998 dat ik kon stoppen met werken.”

Lukas kon goed voetballen en was linksbuiten bij eerst vv Oring in Odoorn en later vv THEO in ‘t Haantje. Ook diende hij liefst 33 jaar het bestuur van ‘T Haantje En Omstreken. Deze kleine dorpsclub hield in 2012 op te bestaan. Jantje mocht graag toneelspelen bij Tovertha in ‘t Haantje. ,,Verder hield ik van volks- en countrydansen.”

Lukas en Jantje Eefting hebben twee dochters, vijf kleinkinderen en één achterkleinkind.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Coevorden
menu