Marathonloper Hennie Lensink (70) uit Dalen: overtreffende trap van doorzetter

Hennie Lensink (70) uit Dalen lag in januari nog op de operatietafel, maar is inmiddels in voorbereiding op de marathon van Rotterdam, zijn 89e. Eigen foto

Een overtreffende trap van doorzettingsvermogen en positivisme die je maar zelden in je leven voorbij ziet komen. Het is het verhaal van marathonatleet Hennie Lensink uit Dalen.
Lees meer over
Coevorden
Emmen

Halverwege januari lag de 70-jarige Dalenaar nog op de operatietafel om zijn hartritmestoornissen te verhelpen. Op 10 april a.s. staat hij aan de start van de 41e marathon van Rotterdam. Zijn 89e in een illustere sportieve loopbaan.

De honger is bepaald nog niet gestild. Op 29 mei zet Lensink in het Schotse Edinburgh met zijn 90e marathon de kers op de taart. Dat bijzondere lustrum over 42,2 kilometer hoopt hij samen met zijn kleindochter Amber te volbrengen. ,,Een geweldig vooruitzicht.”

Puzzel van duizend stukjes

,,Eindelijk, het mag weer!”, jubelt de hardloopveteraan, na een lange coronabreak en een periode van hartritmestoornissen, op de hardloopbaan van CoDac in Dalen.

Voor Lensink bleek de hardloopkalender de voorbije twee jaar een puzzel van duizend stukjes. Zelfs op zijn bijzondere pelgrimstocht naar Santiago de Compostela rustte geen zegen. De wandeltocht naar het bedevaartsoord in het noordwesten van Spanje moest hij in juni 2020 door de coronamaatregelen halverwege afbreken. „Ik ben tot Burgos gekomen en de laatste 500 kilometer naar Santiago de Compostela ga ik in het najaar lopen.”

In 2021 ‘slechts’ twee marathons

Vorig jaar kon Lensink slechts ‘twee’ marathons bijschrijven op zijn palmares: de uitgestelde marathons van Rotterdam en het Spaanse Malaga, die hij met een groepje hardlopers van hardloopvereniging CoDaC volbracht.

Operatie

De aanloop naar een veelbelovend sportjaar 2022 bleek een pad vol met hobbels. Eind december stond voor Lensink nog een afspraak met de cardioloog in de agenda om de onderzoeksresultaten van zijn hartritmestoornissen te bespreken.

,,De uitslag was een regelrechte domper, want om het euvel te verhelpen bleek een operatie nodig. Tja, en ik moest rekening houden met een wachttijd van ongeveer drie maanden. Maar dan is die marathon van Rotterdam, was mijn reactie.” De cardioloog kon hem niets beloven, maar zou zijn best doen. Hij hield woord: drie weken later lag de marathonloper al op de operatietafel.

Opbouwen

Veertien dagen na de succesvolle ingreep trok Hennie Lensink in de eerste week van februari al weer de hardloopschoenen aan. ,,Mijn schema is wat aangepast en ik ben nu weer aan het opbouwen voor de marathon van Rotterdam. Dat moet lukken, al zal het geen geweldige eindtijd worden”, tempert de atleet op voorhand al te hoge verwachtingen.

Coolsingel

Voor de trainer van CoDac is de marathon van Rotterdam één een van de mooiste hardloopevenementen van ons land. ,,Starten onder de iconische Erasmusbrug, en samen met tienduizenden hardlopers na 42,2 kilometer over de finishlijn op de Coolsingel. Aangemoedigd door duizenden toeschouwers. Een fantastisch vooruitzicht voor Lensink, dat hij samen met zijn loopmaatjes Roel Hooge en Laurent Zeegers op de Coolsingel wil realiseren.

Roparun

Het is voor de Dalenaar tegelijk een goede voorbereiding op de Roparun, een estafette van 560 kilometer (ongeveer 48 uur), die hij op 4, 5 en 6 juni a.s. met de 24 Turfrunners voor het tiende jaar gaan gaat lopen.

,,Van Hamburg via Sleen, Dalen en Coevorden naar Rotterdam. Dit jaar starten we vanwege de coronamaatregelen op de vliegbasis Twente en via Coevorden voert de run naar Bourtange weer terug via Sleen, Dalen, Coevorden met uiteindelijk Rotterdam als eindbestemming.”

Nieuws

Meest gelezen

menu