Na 250 wedstrijden hangt scheidsrechter Gertjan Zuur uit Oosterhesselen zijn fluit aan de wilgen: 'Sfeer in de wedstrijd en de acceptatie van spelers is bepalend'

Gertjan Zuur (54): 'Als scheidsrechter sta je er bovenop, dat is smullen.' Foto: Gerda Looije

Gertjan Zuur heeft een punt gezet achter zijn rol als clubscheidsrechter bij vv Sweel uit Zweeloo. Na 250 wedstrijden vindt de 54-jarige inwoner van Oosterhesselen het welletjes.
Lees meer over
Coevorden
Emmen

Zuur, in het dagelijks leven werkzaam bij de Belastingdienst, is ruim twaalf jaar arbiter geweest. Dat hij stopt, gaat niet zonder slag of stoot. Tijd voor andere zaken.

‘Uitdaging om 22 jongeren of volwassenen 90 minuten in toom te houden’

,,Het leek mij wel een uitdaging om 22 jongeren of volwassenen 90 minuten in toom te houden”, zegt de Hesseler over het moment dat hij zich twaalf jaar geleden aanmeldde voor de scheidsrechtersopleiding. ,,Naast het voetballen wilde ik wel iets extra’s doen voor de vereniging. Bij voorkeur op zaterdag vanwege drukke werkzaamheden door de week. En hoewel ik het zelf ook niet altijd eens ben met de scheidsrechter, had ik wel veel waardering voor de man in het zwart. Ik wilde zelf wel eens ervaren hoe dat was.”

‘Ik heb alle gegevens van de 250 wedstrijden bewaard’

Als arbiter floot hij jeugd- en seniorenwedstrijden. Volgens Zuur is er wel een groot verschil in benadering.

,,Bij de jongste jeugd ben je vooral bezig als spelbegeleider en leg je het accent op de spelregels. Vanaf JO17 en senioren is het uitdagender en gaat het er vooral om dat spelers de regels moeten naleven. De ene keer moet je heel gedecideerd zijn, terwijl je de andere keer de teugels kunt laten vieren. De sfeer in de wedstrijd en de acceptatie van spelers is bepalend. Consequent zijn is heel belangrijk. Fluit je in de beginfase van de wedstrijd voor een bepaalde overtreding, dan moet je die lijn wel vasthouden.”

Zijn eerste wedstrijd, in het kader van de scheidsrechtersopleiding, was op 29 september 2007 in de eerste klasse A. Soms floot hij meer dan één wedstrijd op een dag. Hij heeft alles keurig bijgehouden. ,,Ik ben mijn hele leven al bezig met cijfers en ook van de wedstrijden heb ik dus alle gegevens bewaard.”

Privé-omstandigheden

De laatste wedstrijd floot hij op 25 mei 2019. ,,Daarna heb ik een jaar vanwege privé-omstandigheden niet gefloten. En recent heb ik besloten definitief te stoppen om zo meer tijd te hebben voor andere dingen.”

Wel blijft hij actief binnen vv Sweel. Tevens is hij CDA-politicus in Provinciale Staten van Drenthe. ,,Momenteel speel ik nog met veel plezier in het vrijdagavondteam van 45+ en ik probeer elke week de training op woensdagavond mee te pakken, als dat uitkomt met andere, politieke afspraken. En op maandagavond train ik mee met de hardloopgroep in Oosterhesselen onder leiding van de fanatieke Klaas Nienhuis. Er is daar trouwens nog volop plek voor nieuwe lopers.”

Nieuws

Meest gelezen

menu