Ook basisschool De Slagkrooie in Schoonoord weer volledig open: ‘Hier heb ik echt zicht op de kinderen’

Mike Bos geeft les aan groep 7 en 8 van De Slagkrooie in Schoonoord. Foto: Jolanda Houweling

Na een lange kerstvakantie ging het basis- en voortgezet onderwijs maandagmorgen weer volledig open. De opmars van de omikronvariant van het coronavirus zorgde voor een tijdelijke sluiting van de scholen. Bij basisschool De Slagkrooie in Schoonoord is iedereen blij met de heropening, al is het te hopen dat besmettingen uitblijven. Preventief testen is dus belangrijk.
Lees meer over
Coevorden
Emmen

,,We maken gebruik van een beslisboom om te bepalen of een kind met klachten wel of niet naar school mag”, vertelt Mike Bos. De 23-jarige Coevordenaar is bij De Slagkrooie leraar van groep 7 en 8. Hij is daarnaast ICT-coördinator van de genoemde basisschool en van cbs De Kiel in het gelijknamige buurdorp. Ook die vestiging behoort tot scholenvereniging Fiers. Bos is bezig aan de beginjaren van zijn werkzame leven, maar hij moet al veel van zijn creativiteit aanboren tijdens de nog altijd voortdurende coronacrisis. ,,Ik heb de kinderen van mijn klas gevraagd of ze liever naar school gaan of thuisblijven. Het overgrote deel kiest voor school, want daar komen ze hun vrienden tegen”, zegt hij. ,,Het voordeel voor mij is dat ik op school ook echt zicht op de kinderen heb.”

Voor Bos en zijn directe collega’s was het de week voor de afgelopen kerstvakantie zaak om het mogelijke thuisonderwijs voor te bereiden en de noodopvang te verzorgen. De twintiger denkt dat thuisonderwijs niet zozeer achterstanden oplevert voor zijn zelfstandige klas. ,,Maar ook het sociale aspect van op school zijn is erg belangrijk. De oudste leerlingen gaan straks naar het voortgezet onderwijs. Natuurlijk willen ze graag naar open dagen en daarover vertellen op school. Via de telefoon is dat natuurlijk veel minder leuk en ook lastiger.”

In het basisonderwijs bestaan zogeheten belangrijke gouden en zilveren weken. De gouden weken vinden direct na de zomervakantie plaats. In die weken wordt aan het groepsproces gewerkt. Na de kerstvakantie staan de zilveren weken op het programma. Dan wordt ingezet op samenwerken en een eigen mening geven. ,,Dat kan ook zeker in spelvorm gebeuren”, geeft Bos aan. ,,Er wordt dus gewerkt aan de groepsvorming op school, waar kinderen juist leren hoe ze op elkaar moeten reageren. Het is belangrijk dat de leer- en sociaal-emotionele ontwikkeling niet achterblijft.”

Ruime ervaring

Ondertussen heeft cbs De Slagkrooie - min of meer gedwongen door het coronavirus - ruime ervaring met het voorbereiden en geven van thuisonderwijs. Zo kan Bos zelf online lessen geven via het bekende Microsoft Teams. Voor het oog van de kinderen opent hij dan digitaal de schooldag, waarna de instructies voor de les volgen. Daarna is het aan de leerlingen zelf om aan de slag te gaan en uiteraard is er ook weer tijd voor de nodige instructies. Tegen het middaguur sluit Bos de klassikale online sessie af, maar hij blijft daarna nog geruime tijd beschikbaar voor vragen. ,,Kinderen kunnen dan individueel ‘inbellen’, maar het nadeel blijft dat het echte zicht op de leerlingen ontbreekt.”

Bos keek ernaar uit om de kinderen en zijn collega’s weer te zien op school. ,,Dat gevoel heeft elke leerkracht de afgelopen kerstvakantie gehad, denk ik. Het is aan ons om eventueel opgelopen achterstanden in te halen. Voor mijn eigen klas staat eind deze week alsnog een taaltoets op het programma.”

Alle basisscholen in Nederland leven de komende tijd tussen hoop en vrees met het oog op wat de omikronvariant nog gaat doen. Bij De Slagkrooie in het reuzendorp Schoonoord maken ze er voor nu samen het beste van. Dat lijkt het beste medicijn om deze onzekere tijd door te komen. Bos: ,,En wat zou het mooi zijn als we dit schooljaar het kamp en de afsluitende musical mogen meemaken.”

Nieuws

Meest gelezen

menu