Promotie verbaast volleybalster Maaike Mepschen (22) uit Dalen niet, maar: 'ik baal er ontzettend van om fouten te maken'

Maaike Mepschen (22) heeft flink wat progressie geboekt en speelt dit seizoen met Dames 1 van Volleybalvereniging Dalen in de Derde Divisie. Archieffoto: Henk Benting

Volleybalster Maaike Mepschen koos voor de weg van de geleidelijkheid. Dat bleek een succesvolle strategie, want in drie jaar tijd is de 22-jarige Dalenaar doorgestoomd van de tweede klasse naar de Derde Divisie.
Lees meer over
Coevorden
Emmen

Dat is het uitdagende niveau waarop de libero dit seizoen met Dames 1 van Volleybalvereniging Dalen actief zal zijn.

Helemaal verrast was Mepschen niet over de promotie. ,,Er was al vaker gesproken dat ik dit seizoen opnieuw een stap omhoog zou kunnen maken, omdat de vaste libero Sanne Adolfs weer een studie oppakt. Het voelt voor mij echter soms nog steeds een beetje onwerkelijk, maar ik kijk echt uit naar dit mooie avontuur.”

Beter, sneller en slimmer

Je hebt speelsters die in de jeugd al uitblinken en zich moeiteloos doorontwikkelen in een hoger team. Dit type speelster was Maaike Mepschen niet, maar ze heeft zichzelf wel continu gepusht om beter, sneller en slimmer te worden. Ze koos bewust voor een zorgvuldige opbouw.

,,Geduld opbrengen is een schone zaak, want ik besefte dat ik niet te gretig moest zijn. Ik ben blij dat ik er nu de beloning voor heb gekregen. Deze mindset is belangrijk, zodat ik de komende seizoenen het gewenste niveau kan vasthouden.”

Behoorlijke omschakeling

Mepschen - tweedejaars student Verpleegkunde aan de Hogeschool Windesheim in Zwolle - werd ruim drie jaar geleden omgeturnd van diagonaal speelster tot libero. ,,Dat was een behoorlijke omschakeling. Als libero mag je namelijk niet aanvallen, sta je altijd achter in het veld en je hebt verdedigen en passen als kerntaken. Een punt voor je team scoren komt bovendien zelden voor.”

Anticiperen

Toch zit de rol van libero haar als gegoten en is ze bepaald nog niet uitgeleerd.

,,Ik heb wel gemerkt dat ik meer zelfvertrouwen heb gekregen in het coachen van mijn teamgenoten. In mijn rol als libero zie ik vanuit het achterveld vaak goed waar ballen geplaatst worden en kan daar snel op anticiperen. Ook ben ik denk ik gegroeid in de vaardigheid van het lezen van het spelletje, dat is een competentie die voor een libero enorm belangrijk is.”

Baal ontzettend van fouten

Drie jaar geleden speelde ze nog met Dames 3 in tweede klasse, vorig seizoen in de eerste klasse met Dames 2 en nu de stap naar de Derde Divisie. Plankenkoorts en faalangst zijn voor Mepschen slechte raadgevers.

,,Het is voor mij vooral de uitdaging. Ik wil graag dingen meteen de eerste keer goed doen en ik baal ontzettend om fouten te maken. Dit kan zelfs zo erg zijn dat het gaat uitmonden in faalangst, maar tot nu toe heb ik dat allemaal redelijk onder controle.”

Aanpak

Ze probeert het per wedstrijddag of training te bekijken en ze heeft baat met deze aanpak.

,,Ik weet van mezelf dat ik de skills heb om als libero goed mee te kunnen komen, maar daar moet ik mezelf soms nog een beetje aan helpen herinneren. Gelukkig is het team heel open en zijn de speelsters ook echte vriendinnen. Ik voelde me dan ook meteen welkom. Iets wat echt enorm prettig is en ook zeker helpt in het vinden van mijn plaats binnen dit team. Ik vind het allemaal enorm spannend, maar kijk er ook echt naar uit. Ik wil er met Dames 1 gewoon een zo mooi mogelijk seizoen van maken samen met mijn ploeggenoten.”

Inzet op eerste plaats

Wanneer het seizoen voor Maaike Mepschen geslaagd is?

„Ik ben tevreden als we ons iedere wedstrijd volledig hebben ingezet om er het beste van te maken. De uiteindelijk positie waarop we eindigen zegt me eigenlijk niet zoveel, zolang we maar niet ergens onderaan de ranglijst bungelen. Inzet komt op de eerste plaats en dan is het maar afwachten hoe ver we komen.”

Nieuws

Meest gelezen

menu