Roelof Scholten uit Dalen rooit het al honderd jaar op frisse lucht en twee vitaminepillen per dag. 'Bij de dokter komt-ie nooit'

Roelof Scholten uit Dalen is zondag honderd jaar geworden. Een oersterke kerel, zegt familie, die het rooit op twee vitaminepillen per dag en een gezonde dosis frisse lucht.

Roelof Scholten is 100 jaar.

Roelof Scholten is 100 jaar. Foto: Jan Anninga

Zijn vrouw Harmina, met wie hij ruim zestig jaar samen was, maakte zijn verjaardag niet mee. Zij overleed begin dit jaar op 93-jarige leeftijd aan de gevolgen van het coronavirus. „Een klap van jewelste”, vertelt neef Jannes. „Het virus houdt ‘m nog echt bezig: hij vraagt altijd hoe het gaat met Covid en wil op de hoogte blijven van de besmettingsaantallen.” Zelf raakte Roelof ook besmet, maar hij kwam er genadig van af.

Het eeuwfeestje was met het overlijden van Harmina in het achterhoofd een bewogen moment. Zondag werd in kleine kring – Roelof en Harmina hebben geen kinderen – stilgestaan bij de honderdste verjaardag van Scholten. Maandagmiddag was het tijd voor de plechtigheden. Met onder meer een bezoekje van locoburgemeester Jeroen Huizing van de gemeente Coevorden, die vanzelfsprekend een dikke bos bloemen overhandigde.

Echt buitenmens

Eeuweling Scholten is een Dalenaar in hart en nieren. Hij zag het levenslicht in het dorp, bestierde er een boerderij, verhuisde er twee keer en slijt zijn laatste levensjaren in verzorgingshuis Maandehof. Een echt buitenmens, zo typeert Jannes zijn oom. Tweemaal daags maakt Scholten met de rollator aan de hand een ommetje door Dalen. Frisse lucht door het lijf, luisteren naar de natuur. „Het houdt hem fit en nog steeds goed gezond.”

Niet dat de tijd geen invloed heeft. Scholten is bijna doof en ook zijn ogen gaan hard achteruit. Maar voor de rest is hij beresterk en gezegend met een goede weerstand, vertelt Jannes. „Bij de dokter komt-ie nooit en de enige medicatie die hij gebruikt zijn twee vitaminepillen per dag.”

Altijd in Dalen

Scholten groeide op in het boerenbedrijf van zijn ouders en boerde zelf later aan De Mars, net buiten Dalen. Scholten was een echte keuterboer met zo’n twaalf koeien. In het begin ging dat nog met paard en wagen, totdat op een gegeven moment de trekker zijn intrede deed. Ondertussen kluste hij bij als rietdekker in heel het land. Maar toen hij in 1962 trouwde met Harmina bleef hij op z’n vertrouwde stek aan De Mars.

Veelal was hij buiten, wandelend, fietsend, rommelend in de tuin. Na z’n pensionering trok hij er samen met Harmina op uit. Richting Oostenrijk, Zuid-Duitsland, genietend van overweldigende natuur. Na het overlijden van Harmina verkaste hij in maart naar de Maandehof, nadat hij twintig jaar daarvoor in een aanleunwoning in de Meulenhof woonde. Maar altijd in Dalen, het dorp dat hem zo dierbaar is.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Coevorden
menu