Sandra Katerberg en Inus Haasken uit Diphoorn hebben hart voor Zorg om Boer en Tuinder: ‘Specifieke kennis helpt zeker’

Inus Haasken en Sandra Katerberg zetten zich in voor de stichting Zorg om Boer en Tuinder. Foto: Eddy Heeling

Keuzes. Het leven is er vol van. Het bestaan van boeren en tuinders valt niet altijd mee. Stichting Zorg om Boer en Tuinder helpt deze ondernemers om moeilijke keuzes te maken. Sandra Katerberg en Inus Haasken uit Diphoorn weten meer van de stichting.
Lees meer over
Coevorden
Emmen

De 47-jarige Katerberg is landelijk coördinator van Zorg om Boer en Tuinder, terwijl haar buurman Haasken (69) als vrijwilliger bij boeren en tuinders in veelal Noord-Nederland op bezoek gaat en hen een luisterend oor biedt. Wel gaat hij altijd samen met nog een andere vrijwilliger om waar nodig te kunnen sparren en elkaar dus te helpen. Katerberg - zij woont op een melkveebedrijf - en Haasken - ondanks zijn pensioengerechtigde leeftijd nog altijd akkerbouwer onder de rook van Sleen - vertellen dat de stichting geen winstoogmerk heeft, gestoeld is op vrijwilligers en afhankelijk is van sponsoren. ,,Eerlijk is eerlijk: we kunnen zeker nog sponsoren gebruiken”, weet Haasken te vertellen.

Katerberg en zeker ook Haasken spreken de taal van agrariërs. ,,Dat praat net wat makkelijker op bezoek bij mensen die onze hulp goed kunnen gebruiken”, zegt de als boer zeer ervaren Haasken. Net als Katerberg erkent hij dat er zorgen leven onder boeren en tuinders. ,,Er zijn boeren en tuinders die zich afvragen of het verstandig is om het bedrijf over te dragen aan zoon- of dochterlief vanwege de onzekere toekomst, ondanks het harde werken vanuit passie.” Bedrijfsbeëindiging kan dan een optie zijn. Katerberg noemt verder spanningen - die door kunnen werken in gezinnen - en financiële problemen. ,,Of onduidelijkheid vanuit de regering, terwijl er juist behoefte is aan duidelijkheid. Boeren en tuinders willen graag weten waar ze op kunnen voorsorteren gezien de toekomst.”

Geen wonderen

De stichting biedt laagdrempelige en gratis hulp, weet Katerberg. Haasken voert zijn vrijwilligerswerk met liefde uit, maar ook hij kan geen wonderen verrichten. ,,Ik maak soms heftige situaties mee waarin mensen het echt niet meer zien zitten en dus erg ongelukkig zijn, maar ben natuurlijk geen psycholoog. Mijn eigen werk als boer is aan de andere kant zeker een voordeel, denk ik. Specifieke kennis heb ik paraat en dat helpt zeker.” Doorgaans heeft de nuchtere akkerbouwer uit het fraai gelegen Diphoorn aan drie woorden genoeg om te weten wat er speelt bij een boer of tuinder. ,,Het is fijn om van boer tot boer te kunnen spreken, waarna het ijs al snel breekt. Boeren zijn doorgaans geen echte praters.”

Haasken gaat eerst nog met plezier door met zijn inzet voor de stichting. ,,Mensen kunnen helpen op weg naar licht aan het eind van de tunnel: daar doe ik dit alles graag voor.” Ook zijn buurvrouw zet zich graag in voor Zorg om Boer en Tuinder. ,,Dus niet afwachten en tegen het beleid aan willen schoppen, maar echt actief iets doen om zorgen weg te nemen”, zegt Katerberg. ,,En we weten dat voor boeren de drempel hoog is om reguliere zorg in te schakelen, want een huisarts kent doorgaans de agrarische achtergrond niet van onze doelgroep.”

Voor hulp kunnen boeren en tuinders op de website van Zorg om Boer en Tuinder contactinfo - telefoonnummer en mailadres - vinden van de regiocoördinator. Vrijwilligers uit het noorden zijn actief in Drenthe, Groningen, Friesland en Flevoland. Meer informatie staat op www.zorgomboerentuinder.nl .

Nieuws

menu