Schaakster Marlinde Waardenburg (18) uit Coevorden strijdt online om Europese titel

De zusjes Marlinde (links) en Feline Waardenburg. Archieffoto Ina Waardenburg

Marlinde Waardenburg komt dit jaar toch nog in actie op een internationaal toptoernooi. Het 18-jarig schaaktalent uit Coevorden neemt van 18 tot en met 20 september deel aan het online Europees Jeugdkampioenschap.
Lees meer over
Coevorden

De titelstrijd zou dit jaar worden gehouden in het Turkse Antalya, maar werd vanwege de coronacrisis afgelast.

Drie speellocaties

Dat het Europees jeugdtoernooi toch nog virtueel gespeeld wordt, heeft volgens technisch directeur Jeroen Bosch van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond nog wel wat voeten in de aarde.

,,Ons land vaardigt 23 deelnemers af aan dit internationaal toernooi en deze komen op drie speellocaties in Amsterdam, Eindhoven en Groningen in actie. De wedstrijden worden via een speciaal beveiligde Zoom-verbinding gespeeld, zodat alles zo eerlijk mogelijk kan verlopen.”

Verschil fysiek en online

Jeroen Bosch laat weten dat er wel degelijk verschil is tussen online spelen of fysiek spelen.

,,Het schaakspel is uiteraard hetzelfde, maar bij deze digitale wedstrijden ben je wel afhankelijk van een goede internetverbinding. Bovendien worden de partijen met een versneld speeltempo gespeeld zodat spelers extra alert moeten zijn. Gelukkig is iedereen wel bedreven met de muis van de computer, want dat is een belangrijk hulpmiddel. Voor je het weet klik je in tijdnood op een ander veld.”

Veel online-toernooien

Voor Waardenburg - die aan de Universiteit Utrecht de studie College of Pharmaceutical Sciences (CPS) volgt - is het online schaken al lang geen noviteit meer: „Trainingen werden al vaak online gevolgd en de laatste tijd speel ik ook veel online-toernooien.”

Op 1 mei werden de online Nederlandse Jeugdkampioenschappen gehouden en Marlinde eindigde op het NK op de derde plaats. Eind vorig jaar kwam ze samen met haar zus Feline in Monaco nog in actie tijdens het Europees Kampioenschap (EK) Blitz en Rapid voor dames. Beide zijn toen in de middenmoot geëindigd.

In oktober starten de reguliere schaakcompetities weer. Marlinde en haar twee zussen Feline en Lisanne komen uit voor schaakvereniging Hardenberg.

Nieuws

Meest gelezen

menu