Sem Donkers (14) uit Coevorden speelt Harry Muskee in zijn jonge jaren: ‘Ik ben een groot fan van hem’

De jonge Coevordenaar Sem Donkers. Foto: Marc Donkers

De interesse voor het theater en toneel is er al lange tijd bij de nog maar veertienjarige Sem Donkers. De jonge Coevordenaar voerde voorheen korte toneelstukjes op, speciaal voor zijn ouders. Dit lijkt het begin van iets moois voor de creatieve en ambitieuze tiener.

In Emmen start Sem binnenkort met het derde jaar vwo als leerling van het Carmelcollege. Hij krijgt er liefst zeventig procent van de lessen in het Engels. ,,En dat kan zeker later van pas komen, want ik wil de kant op van het acteren, theater, schrijven en zelf voorstellingen maken”, vertelt Sem. De geboren en getogen Coevordenaar volgt zijn hart en ervaart het als een groot voordeel dat zijn ouders vierkant achter hem staan.

Sem heeft al enige voorstellingen achter zijn naam staan. Zo kwam hij in 2016 achter het bestaan van Charlie Chaplin. ,,Ik deed onderzoek naar deze fascinerende man en maakte een theatervoorstelling. Ik trad in 2018 op voor publiek hier in Theater Hofpoort. Het is knap hoe Charlie Chaplin lichte komedie perfect wist te mengen met tragisch drama.”

Het was in 2019 dat Sem een korte voorstelling maakte over het legendarische duo Laurel en Hardy. Die productie leverde een ticket op voor een internationale conferentie in Alphen aan den Rijn over het genoemde tweetal. ,,Ik mocht daar mijn voorstelling opvoeren. De reacties waren geweldig en ik schreef later ook een boek over Laurel en Hardy.” De periode die volgde was de ingrijpende coronacrisis. Sem had genoeg materiaal voor nieuwe voorstellingen, maar hij mocht en kon er niets mee.

Verleden tijd

De afgelopen tijd verdiepte Sem zich in Ramses Shaffy en ook Herman Brood. ,,Ik wil hier ‘ooit’ iets mee doen en denk aan een theatervoorstelling, film of boek.” Er komt een zeker moment dat de middelbare school verleden tijd is voor Sem. ,,Ik zou daarna graag willen studeren aan de kleinkunstacademie.” Eerst wacht voor Sem en andere acteurs de voorstelling Muskee - So Many Roads , die in september te zien is op donderdag-, vrijdag-, zaterdag- en zondagavond vanaf half acht. Plaats van handeling is de tuin van de Ondernemersfabriek aan de Havenkade in Assen.

,,Ik ben een groot fan van Harry Muskee”, verklapt Sem. ,,Begin dit jaar hoorde ik van de plannen over de voorstelling.” Er volgde een oproep voor audities, Sem greep zijn kans en meldde zich aan. ,,Eén week later zat ik in Assen tegenover regisseur Dick van den Heuvel uit Amsterdam. Hij is een legende in theaterland.” De audities pakten goed uit voor Sem. De hoofdrol is voor Erwin Nyhoff, die wijlen Harry Muskee speelt. Sem Donkers speelt bluesartiest Muskee in zijn jongere jaren en Alfred van den Heuvel neemt de rol van Johan Derksen op zich.

Sem repeteert zo nu en dan met professionals in Amsterdam. Hij oefende ook al in de Drentse hoofdstad. En de start van het nieuwe schooljaar in Emmen? ,,Ook school gaat gewoon door, hoor. Dat zal wel moeten.”

Tickets voor de voorstelling in Assen zijn te koop op de website www.muskeetheater.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Coevorden
menu