Talentencentrum Coevorden opent vandaag de deuren: 'We zitten nu al helemaal vol'

Bert de Haan. Foto: Manuela Gosink

Vanavond gaan de deuren open van Talentencentrum Coevorden. Een plek waar kinderen en volwassenen maximaal zes maanden lang kosteloos en laagdrempelig kunnen kennismaken met muziek, dans, tekenen en schilderen.

Initiatiefnemer Bert de Haan (47) had het in zijn stoutste dromen niet kunnen geloven: meer dan zestig belangstellenden meldden zich in de laatste maanden aan, waardoor alle stoelen in Ravelijn Verbindt aan de Linthorst Homanlaan bezet zijn. ,,We zitten echt helemaal vol”, zegt Bert. ,,Van de aangemelde deelnemers doet een aantal ook mee aan een tweede activiteit.”

De eerste twaalf deelnemers schuiven vanavond aan bij vrijwilliger Jan Lentz om kennis te maken met schilderen. Op dinsdag en woensdag zijn er groepen gitaar, toetsen, accordeon, blokfluit, saxofoon, klarinet, streetdance en tekenen. ,,Vrijwilligers met veel ervaring verzorgen de activiteiten, omdat ze het leuk vinden om hun passie en enthousiasme door te geven.”

Instrumenten in bruikleen

Omdat niet iedereen een eigen instrument heeft om mee te oefenen, stelt het talentencentrum een aantal instrumenten beschikbaar. Deelnemers krijgen de instrumenten gedurende de zes maanden in bruikleen. “Maar na die zes maanden moeten ze weer terug, want dan zijn nieuwe deelnemers aan de beurt.”

En hoe zou De Haan het vinden als er tussen de deelnemers een nieuwe Ilse DeLange, Guus Meeuwis of Ronnie Flex zit? ,,Komt er door de activiteiten een talentje bovendrijven, dan is dat natuurlijk fantastisch. Maar het belangrijkste is dat ze plezier hebben.”

‘Geen muziekschool en geen concurrentie’

De Haan benadrukt dat het talentencentrum absoluut geen muziekschool is. ,,Wij leren op een speelse manier de basisbeginselen. Wie echt een instrument willen leren bespelen krijgt na zes maanden het advies om een muziekvereniging of -docent te benaderen voor lessen.” Daarmee haakt De Haan ook in op het feit dat het talentencentrum niet wil concurreren. ,,Ja, dat is wel eens geopperd, maar in onze ogen is daar geen sprake van. Wij laten mensen kennismaken, maken hen enthousiast en laten bij zichzelf ontdekken of ze ermee verder willen. Vervolgens is het aan de deelnemers om elders eventueel verder te willen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Coevorden
menu