Twee jaar cel met behandeling dreigt voor verslaafde crimineel uit Coevorden

Rechtbank Assen.

Diefstallen, heling, asociaal rijgedrag, bedreigingen: de lijst met verdenkingen aan het adres van een 41-jarige Coevordenaar die donderdag voor de rechtbank in Assen verscheen, is lang. Volgens de officier van justitie is er nog maar één optie voor hem: de veelplegersmaatregel ISD, oftewel twee jaar cel met behandeling.
Lees meer over
Coevorden

Sinds begin juni zit de man vast. Hij werd opgepakt voor het stelen van koperen regenpijpen en een bewakingscamera van een huis aan het Van Heutszpark in Coevorden dat op dat moment werd gerenoveerd. Omdat er al eerder wat gestolen was, had de politie een camera opgehangen, die zou gaan filmen als hij beweging registreerde. Politieagenten kregen dan ook een appje.

Camera verraadt verdachte in eigen woning

In de nacht van 3 juni verdween uitgerekend de camera van de muur. Maar hij deed wel wat hij moest doen: hij filmde. En zo kreeg de politie een paar uur later opeens beeld vanuit de woning van de Coevordenaar. ,,De politie moet wel heel vaak bij u thuis zijn geweest, want aan de stoelen herkenden ze uw woonkamer”, aldus een van de rechters.

‘Prikker van Coevorden’

In april was de politie ook al bij de verdachte thuis geweest. Toen vonden agenten een koffer met gestolen spullen uit een huis aan de Stationsstraat dat werd verbouwd. Volgens de officier is er te weinig bewijs dat de verdachte zelf de dief is, maar is heling – het bezit van gestolen spullen – wel bewezen.

Diezelfde maand deed een plaatsgenoot aangifte van diefstal van zijn telefoon. De 41-jarige verdachte zou hem hebben afgepakt, hem daarbij een mes hebben laten zien en hebben gezegd dat hij ‘de prikker van Coevorden was’. Volgens de verdachte had hij dit niet gedaan, maar iemand anders met wie hij op pad was. De aanklaagster vindt dat er genoeg bewijs is dat hij zelf schuldig is.

Zoontje werd door auto geslingerd

Ook vindt ze dat hij schuldig is aan gevaarlijk verkeersgedrag op 3 april in zijn woonplaats. In een poging om aan de politie te ontkomen reed de man met een snelheid van meer dan 100 kilometer per uur over onder meer de Daleralle, de Hulsvoordersdijk, De Looweg en de Poppenharelaan in Coevorden.

Hij reed door rood, tegen het verkeer in, stuiterde over drempels, miste op een haar na een fietser, reed over een stoep en moest een noodstop maken om een botsing met een auto te voorkomen. Zijn zoontje, dat achterin zat, werd door de auto geslingerd. Het zoontje vertelde later bij de politie dat hij dacht dat hij het niet zou overleven.

Uiteindelijk reed de Coevordenaar een doodlopende straat in, sprong daar uit de auto en klom over meerdere schuttingen in een poging om te vluchten. Hij werd alsnog gepakt.

Steeds weer de fout in

De man ontkende vrijwel alles, op de diefstal van een fiets zo’n anderhalf jaar geleden na. Hij is zwakbegaafd en is verslaafd aan speed. De reclassering ziet er geen heil meer in hem te begeleiden, omdat de man steeds weer de fout in gaat en adviseert daarom ISD.

De advocaat van de Coevordenaar stelde voor de man bij zijn vader te laten wonen, omdat die een goede invloed op hem heeft. Daarbij zou hij een enkelband moeten krijgen, zodat justitie hem in de gaten kan houden. Over twee weken volgt de uitspraak. (ADP)

Nieuws

Meest gelezen

menu