Veteraan Claudia Boerma uit Schoonoord bij digitale Erecouloir dodenherdenking 4 mei

Foto: Veteranen Instituut

Veteraan Claudia Boerma (42) uit Schoonoord maakt dit jaar onderdeel uit van de digitale Erecouloir tijdens de dodenherdenking van 4 mei.

Door de maatregelen omtrent het coronavirus vindt de erecouloir dit jaar niet op de Dam plaats, maar online. Op de website brengt Boerma een persoonlijke eerbetoon aan gevallen oorlogsslachtoffers. Hoewel op deze manier de herdenking er anders uitziet dan Boerma had gehoopt, blijft de essentie voor haar hetzelfde.

‘Natuurlijk sta ik ook dit jaar stil bij de gruwelijke oorlogen die nooit meer zouden mogen gebeuren. En sta ik stil bij alle collega’s die niet zijn thuisgekomen na hun missies. Dat is niet anders dan normaal. Deze situatie zorgt ervoor dat mensen zich ineens bewust worden van de vrijheid waarin we normaal leven in Nederland. Dat hebben we mede te danken aan de veteranen die daar wereldwijd voor hebben gestreden. Ik ben trots dat ik een bijdrage heb kunnen leveren aan de vrijheid die we nu nog steeds hebben.’

Kosovo en Bosnie

Boerma was tussen 1997 en 2003 in dienst van de Koninklijke Landmacht en ging op missie naar Kosovo en Bosnië. In 2003 kreeg ze eervol ontslag, waarna ze in de ziektewet belandde door PTSS. Momenteel is Douma bezig om samen met haar hulphond Dingo (10) naar Zweden te emigreren. Daar wil Boerma haar eigen praktijk opzetten om anderen te begeleiden in de verwerking van hun trauma.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Coevorden
menu