Voedselbank in gemeente Coevorden wil er zijn voor onzichtbare groep: ‘Stille armoede bestaat’

Henk Schipper. Foto: Kristian Elders

Het hoofddepot van de Voedselbank in Zuidoost-Drenthe staat in Emmen; in Coevorden is een uitgiftepunt van de Voedselbank voor klanten uit de gemeente Coevorden.
Lees meer over
Coevorden
Coevorder Courant
coevordercourantnieuwbrief
Emmen
Emmer Courant

De Voedselbank moet het vooral zelf doen. Dat wil in dit geval zeggen: de vrijwilligersorganisatie draait op donaties en is dus afhankelijk van sponsoren en veel medewerking van de gemeente Coevorden. Coördinator Henk Schipper (68) en Geja Centen (54) zetten zich al langere tijd in voor het Coevorder onderkomen in het maatschappelijk gebouw Ravelijn Verbindt.

Veelal inwoners van de stad maken gebruik van de Voedselbank. Een enkeling komt van buiten de vestingstad. Schipper en Centen zijn tevreden met het lokaal van de vroegere middelbare school. De uitgifte van voedsel - bijvoorbeeld brood, vlees en groenten - is één keer in de veertien dagen op donderdag van 11.00 tot 12.30 uur en tussen 13.30 en 14.30 uur.

Schipper vertelt dat tussen de vijftig en zestig huishoudens gebruikmaken van de Voedselbank in de gemeente Coevorden. Voor corona waren dit er nog bijna negentig. ,,We zijn hier met vijftien vrijwilligers sterk”, zegt Schipper. ,,We gaan wekelijks naar lokale supermarkten en bakkers om daar ‘boodschappen’ te halen, die anders weggegooid of vernietigd worden vanwege de houdbaarheid”, vult Centen aan.

Als oud-medewerkers van de Rabobank zijn Schipper en Centen handig met cijfers. En ook dat gegeven helpt het tweetal tijdens hun vrijwillige werkzaamheden voor de medemens. Burgers kunnen niet zomaar gebruikmaken van de Voedselbank. ,,Zij moeten aan bepaalde eisen voldoen en worden dan ook - in de goede zin van het woord - gescreend tijdens een vertrouwelijk gesprek.”

Succesverhalen

,,We leven als Voedselbank van giften”, vertelt Centen. ,,En voor ons is het zaak om feeling te krijgen met de klanten. Het geeft ons al met al veel voldoening om mensen te helpen. Gelukkig maken we ook succesverhalen mee van mensen, die er uiteindelijk weer helemaal bovenop komen en zonder onze hulp door kunnen gaan.”

Er is alleen iets dat Centen en Schipper frustreert. ,,Er bestaat een zekere armoede bij een bepaalde groep mensen, maar het probleem is dat we niet goed weten hoe we ze kunnen bereiken. Uiteraard willen we beter zichtbaar worden, maar we doelen op mensen ‘onder de radar’. We weten dat er stille armoede is, ook hier in de gemeente Coevorden. Zo zijn er mensen die, met de AOW en bijna geen pensioen, zich niet heel goed kunnen redden of het in elk geval niet breed hebben. Juist die mensen - dit kunnen ook kleine zelfstandigen zijn - willen we helpen.”

Centen en Schipper weten dat er veel mensen zijn die - al dan niet met een gezin - hard werken en boven het sociaal minimum verdienen. ,,Door de hoge energiekosten, zorgverzekering, duurder eten en stijgende brandstofprijzen heeft die groep aan het einde van de rit niets over. Maar ze komen voor geen enkele regeling, toeslag of kwijtschelding in aanmerking. Dit zijn dus medemensen die tussen wal en schip vallen. Die voor ons onzichtbare categorie moeten we zien te bereiken, want wij zijn er samen juist voor deze mensen. Zij melden zich niet zomaar aan, want daar kan ook een stukje schaamte bij komen kijken of er wordt gedacht dat ze zichzelf wel redden. Maar we gaan graag vrijblijvend en vertrouwelijk in gesprek met deze mensen. Dat kan hier in Ravelijn Verbindt of gewoon thuis.”

Meer informatie: zoek contact met Henk Schipper via 06-34818658 of h.schipper@voedselbankzuidoostdrenthe.nl. Bekijk ook de website www.voedselbankzuidoostdrenthe.nl .

Nieuws

menu