Waterschap legt natuurvriendelijke oevers aan langs de Lutterhoofdwijk tussen Coevorden en Slagharen

Lutterhoofdwijk tussen De Krim en Coevorden. Foto: Google Streetview

De noordzijde van de Lutterhoofdwijk tussen Coevorden en Slagharen krijgt de komende twee jaar natuurvriendelijke oevers. Daarbij wordt de beschoeiing vervangen en worden zowel boven en onder water nieuwe planten ingezaaid.

Volgens waterschap Vechtstromen zit het eerste deel tussen Slagharen en de stuw er inmiddels op. Bij de aanleg van de nieuwe oevers is onder water als proef een plasdrasberm aangelegd. ,,Het duurt ongeveer een half jaar voordat deze spontaan begroeid zal zijn met kruiden en grassen”, zegt woordvoerder Marga Oosterveld.

Het gaat volgens Oosterveld alleen om de noordzijde van de Lutterhoofdwijk, langs de Posthoornweg en de Parallelweg. ,,Die kant is er het slechtst aan toe.” De oevers langs de provinciale weg N377 tussen Coevorden en Slagharen is volgens het waterschap nog in prima staat.

Begroeiing wordt binnen maand zichtbaar

,,Daaruit groeien de Gele Lis, Watermunt en de Grote Kattenstaart. De onderste helft van het talud met een mengsel met daarin o.a. Grote Wederik en Moerasspirea. De bovenste helft van het talud en langs de weg is met een grasmengsel ingezaaid vanwege de veiligheid. De begroeiing van de taluds zal, als het weer een beetje meewerkt, binnen een maand zichtbaar worden.”

De Lutterhoofdwijk zorgt voor de aan- en afvoer van water tussen Coevorden en Slagharen. Daarbij wordt water afgelaten en afgemalen, maar dat kan ook via de Lutterhoofdwijk worden aangevoerd voor een goede watervoorziening.

‘Plant niets zelf op de oevers’

Het waterschap roept omwonenden op om niet zelf zaden, planten of bomen te planten op de taluds, niet in de plasdrasbermen en niet in de oevers die onder water zijn aangelegd.

,,De wortels kunnen de beschoeiing kapot drukken. We vragen iedereen ook om niet overtollige planten uit de vijver in het kanaal te dumpen. Deze woekerplanten groeien te hard wat de doorstroming belemmert, het is slecht voor de visstand en levert extra kosten op, omdat het waterschap dit er weer uit moeten halen.”

Tijdsplanning

Vechtstromen pakt vanaf oktober het deel van de stuw tot aan De Krim aan. Vervolgens staat volgend jaar het deel binnen de bebouwde kom van De Krim tot aan Coevorden op de agenda. Begin 2022 is de opknapbeurt afgerond.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Coevorden
menu