Welke bibliotheek, mfc of school wordt uitgiftepunt voor menstruatieproducten? Gemeente Coevorden benadert 30 organisaties

Menstruatieproducten.

Dertig beheerders van wijkgebouwen, multifunctionele accommodaties, scholen, bibliotheken en andere maatschappelijke gebouwen zijn deze week door de gemeente Coevorden benaderd om uitgiftepunt van menstruatieproducten te worden.
Lees meer over
Coevorden

De aanleiding is de aanpak van menstruatiearmoede, waar vorig jaar zomer al tijdens een gemeenteraadsvergadering over gesproken is. Er is budget beschikbaar gesteld.

Ongemak door geldgebrek

1 op de 10 meisjes en vrouwen in Nederland heeft volgens wethouder Joop Brink wel eens moeite met het bekostigen van menstruatieproducten. ‘Het kan vrouwen en meisjes in de weg zitten bij schooldeelname, bij het sporten of op het werk. Daarnaast wordt door geldgebrek soms gekozen voor ongeschikte alternatieven die kunnen leiden tot ongemak, irritaties en zelfs infecties’, aldus Brink.

Laagdrempelig

Op basis van onderzoek en bevindingen elders uit het land wil de gemeente Coevorden menstruatieproducten op een laagdrempelige manier aanbieden. ‘Meisjes en vrouwen vinden het namelijk moeilijk om dit onderwerp bespreekbaar te maken. Zowel bij henzelf, als binnen de hulpverlening vormt menstruatie en menstruatiearmoede een taboe. En uit een pilot in bijvoorbeeld Amstelveen blijkt ook dat deze producten op scholen juist beschikbaar gesteld moeten worden op een plek waar toezicht is, om flauwe grappen te voorkomen. Daarnaast is de afname van menstruatieproducten afhankelijk van de inzet van degene die de producten beheert en hier toezicht op houdt.’

Om uitvoering te geven aan de motie heeft de gemeente Coevorden een lijst opgesteld met mogelijke uitgiftepunten, waar meiden en vrouwen de gratis menstruatieproducten kunnen ontvangen.

Nieuws

Meest gelezen

menu