Samen met

Grepen uit het verleden (109): 'Ik moest altijd op de fiets, ook in de winter als het vroor en er sneeuw lag'

De nieuwe opgave. Foto: Collectie Historische Vereniging Stadt en Heerlickheydt Covorden

,,Dit herken ik”, schrijft Jan Stroeve naar aanleiding van de foto van vorige week waarop de Willibrordusschool is te zien. ,,Ik heb hier mijn eerste stappen in het onderwijs gezet. Ik zat in de eerste klas, links direct bij de hoofdingang. De laatste drie schooljaren zat ik op een andere plek.” Anneke Timmerman moest er dagelijks op de fiets naartoe. ,,Altijd, ook in de winter als het vroor en er sneeuw lag.”
Lees meer over
Coevorder Courant

Leny Kolker heeft ook op de Willibrordusschool gezeten. Ze moest altijd vanaf het witte Tuindorp lopend naar school. Op het schoolplein moesten de scholieren altijd in de rij staan. ,,Ik was één van de kleinsten en moest daarom altijd vooraan staan, samen met de tweeling van Bosman.” Kolker heeft er een hele mooie tijd gehad en weet zich ook nog te herinneren dat ze op het schoolplein gingen knikkeren en bokkie springen. ,,En gym hadden wij buiten.”

Ook Gerard Bosman ging dagelijks lopend van de Looweg naar de school aan de Parallelweg. Fenny Brockman heeft er haar lagere schooltijd doorgebracht. ,,Met mijnheer Van der Drift als directeur.”

Veel lezers kunnen nog namen opnoemen van het onderwijzend personeel. ,,Hoofdmeester Van der Drift was een strenge maar rechtvaardige hoofdmeester.” Ook namen van de juffrouwen Heskamp, Soppe en Vlutters kwamen voorbij. Bij de meesters werden onder meer Neep, Lankhorst en Steenkamer genoemd.

Leidy Heijnen weet nog dat klas 1 door ruimtegebrek les kreeg in een zaal bij café Ambergen aan de Sallandsestraat. ,,Daar staat nu het politiebureau”, vult Gerrie Blokzijl aan. ,,Ik heb daarnaast gewoond, in het voormalige wegrestaurant.” Veel lezers herkenden op de achtergrond het busstation en het oude tramstation.

Heb je zelf nog mooie foto’s voor deze rubriek? Laat het dan weten. Deze week weer een foto uit het archief van de Historische Vereniging Stadt en Heerlickheydt Covorden. Waar is de foto gemaakt en vooral, weet je hierover ook iets te vertellen? Reageren kan via e-mail: hjwoltersom@hetnet.nl , telefonisch: 06-55580319 of de Facebookpagina van de Coevorder Courant.

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Dagblad van het Noorden en Coevorder Courant

Nieuws

menu