Samen met

Grepen uit het verleden (110): 'Veel kinderen knikkerden daar op straat'

De nieuwe opgave. Foto: Collectie Herman Woltersom

,,Een prachtige foto van een stukje oud-Coevorden”, schrijft Frank Grooters uit Bilthoven. ,,Het is de oude boerderij die op de kruising Molenbelt-Weeshuisstraat stond. Achter de boerderij was de echte ‘Molenbelt’. Van dit beeld is jammer genoeg erg weinig meer over.”
Lees meer over
Coevorder Courant

Meneer Genegel heeft de telefoon gepakt. ,,Het is de kop van de Aleida Kramersingel. In het witte huis woonde Appe Tijs, daarnaast Piet Plasman. Op de hoek Aleida Kramersingel-Coehoornstraat woonde Woltersom die een ijscokar had.”

Volgens Bert Wessel is de foto een klein beetje in elkaar gedrukt. ,,Links is het weeshuis waar de familie Wesseling de scepter zwaaide. Rechts in het rijtje huizen herinner ik mij de bewoners Woltersom en Hennie Soetebier. Veel kinderen hebben daar op straat geknikkerd. Op zondagmorgen deden de ouderen uit de Molenstraat aan blokpikken.” Dit is een oude traditie waarbij het de bedoeling is om met een steen een houten blok omver te gooien.

Wiecher Pool ging vroeger naar de christelijke jongerenvereniging, die in het weeshuis zat. ,,Maar dat is wel al zo’n 65 jaar geleden.” Wilma van der Laan heeft in de tachtiger jaren in het tweede huis rechts op kamers gewoond. Inge Tiemens herkent haar geboortehuis. ,,Het witte huis in het midden is het ouderlijk huis van mijn vader.” Alie de Vries ziet op de foto het geboortehuis van haar moeder. Gerard Hoekstra meldt dat op de plek, waar de boerderij staat, vroeger het overdekte zwembad de Molenbelt was.

Heb je zelf nog mooie foto’s voor deze rubriek? Laat het dan weten. Deze week weer een foto uit mijn eigen archief. Waar is de foto gemaakt en vooral, weet je hierover ook iets te vertellen? Reageren kan via e-mail: hjwoltersom@hetnet.nl , telefonisch: 06-55580319 of de Facebookpagina van de Coevorder Courant.

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Dagblad van het Noorden en Coevorder Courant

Nieuws

Meest gelezen

menu