Samen met

Grepen uit het verleden (111): 'In mijn jeugd bestond het toilet uit een tonnetje'

De nieuwe opgave. Foto: Historische Vereniging Stadt en Heerlickheijdt Covorden

Edwin Hoekstra herkende op de foto van vorige week het Koedijkje, met rechtsachter het brugwachtershuisje. Gea Dillerop-Hilbink ziet nog een stukje van de Spoorhavenstraat.
Lees meer over
Coevorder Courant

Mans Arends schrijft: ,,Op de voorgrond rechts is het huis van Gritter afgebeeld. Dat was vroeger wasserette De Lelie. Goed te zien is het Koedijkje met aan de linkerkant staalconstructiebedrijf Veenstra. Daar tegenover woonde Arend Pot, bijgenaamd Peterolie Pot.”

Egbert Krikke vult aan: ,,Pot woonde aan het Koedijkje, aan de kant van de Spoorsingel. Het is een adres waar in mijn jeugd zo rond 1960 het toilet nog bestond uit een tonnetje, ernaast stond de petroleum handpomp. De kleine schuur precies in de bocht en de bomengroep stonden tot 1966 in de tuin van de familie Krikke. Daarnaast stond de opslagschuur van Spijkman. Aan het Koedijkje werd de kunstmest opgeslagen en aan de Spoorsingel lag steenkool.”

Bert Wessel ziet links de opslag van de oude gasfabriek. ,,Het hoge gebouwtje met de puntige lichtkoepel was van Jan Veenstra met daarnaast zijn woonhuis.” Wessel ziet op de achtergrond dat de eerste woningen aan de Batavierstraat worden gesloopt.

Oene Veenstra meldt dat metaalbedrijf De Vlam naast wasserij Gritter heeft gezeten. ,,Links de gasfabriek, met daarachter de werkplaats van schildersbedrijf Woltersom. Daarnaast bevond zich Machinefabriek Veenstra.”

Heb je zelf nog mooie foto’s voor deze rubriek? Laat het dan weten. Deze week weer een foto uit het archief van de Historische Vereniging Stadt en Heerlickheijdt Covorden. Waar is de foto gemaakt en vooral, weet je hierover ook iets te vertellen? Reageren kan via e-mail: hjwoltersom@hetnet.nl , telefonisch 06-55580319 of de Facebookpagina van de Coevorder Courant.

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Dagblad van het Noorden en Coevorder Courant

Nieuws

Meest gelezen

menu