Samen met

Grepen uit het verleden (118): 'Prachtig uitzicht over de Kerkstraat en omgeving'

De nieuwe opgave. Foto: Collectie Historische vereniging Stadt en Heerlickheydt Covorden

Als je goed op de foto van vorige week kijkt, zie je links een gedeelte van de kerk staan. Je kijkt als het ware langs de kerk de Kerkstraat in. Sommige lezers hadden dat niet gezien. Ze dachten dat de foto vanaf de kerktoren was genomen.
Lees meer over
Coevorder Courant

Mans Arends had het wel, bij het rechte eind. ,,De foto is genomen vanaf het dak van Modelhuis Kramer, want je ziet de voorgevel van de Hervormde kerk. De Kerkstraat is heel bekend voor mij, want wij woonden er dichtbij, aan het Pannenkoekendijkje. Naast ons was de timmerwerkplaats van Van der Veen.” Arends vertelt verder dat de synagoge destijds een slachthuis was. Rond 1955 bevonden zich aan de Kerkstraat bakker Beerling, slagerij Schutte, zuivelwinkel Oelen en de families Kluitenberg, Wessels, Koeling en Krabbenbos.

Zowel Jenny Nijenbanning als Jaap Rijstenberg zien op de achtergrond de papierfabriek. Bert Wessel schrijft: ,,Prachtig uitzicht over de Kerkstraat en zijn omgeving. Op de achtergrond staan de strokartonfabriek en de aardappelmeelfabriek. Linksonder het derde huisje woonde groenteboer Zwiggelaar. De familie bestond uit Bennie, Frits, Harm en hun zuster. Links bij het witte huisje is nog net zichtbaar de werkplaats van wagenmaker Johannes Wessel (Fikkie) aan de Tuinstraat. Links zie je de grote gastank van de gasfabriek en rechts de Kromme Elleboog. Verder op de achtergrond zijn de graanloodsen te zien waar later Jan de Boer is gekomen.”

Wiecher Pool meldt dat zijn oom Hendrik en tante Anna Pool op de hoek Gasthuisstraat-Kerkstraat een kruidenierswinkel hadden.

Heb je zelf nog mooie foto’s voor deze rubriek? Laat het dan weten. Deze week weer een foto uit het archief van de historische vereniging Stadt en Heerlickheydt Covorden. Waar is de foto gemaakt en vooral, weet je hierover ook iets te vertellen? Reageren kan via e-mail hjwoltersom@hetnet.nl , telefonisch: 06-55580319 of de Facebookpagina van de Coevorder Courant.

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Dagblad van het Noorden en Coevorder Courant

Nieuws

menu