Christiaan Koetsier uit Ruinerwold is zaterdag te zien in Holland’s Got Talent

De volgers van Holland’s Got Talent krijgen zaterdag de act Het Poppetje van papier te zien, waar een oud-inwoner van Ruinerwold een prominente rol vertolkt. De 31-jarige Christiaan Koetsier heeft samen met Dennis de Groot en Aniek Stokkers geprobeerd de jury te overtuigen.

Poppetje van Papier met van links naar rechts Dennis de Groot, Christiaan Koetsier en Aniek Stokkers.

Poppetje van Papier met van links naar rechts Dennis de Groot, Christiaan Koetsier en Aniek Stokkers. Foto: Erik Franssen

Koetsier is geboren en getogen in Ruinerwold, speelde in vele bekende producties als Soldaat van Oranje, de Notenkraker en Ciske de Rat, en is naast acteur ook zanger en poppenspeler. In die laatste hoedanigheid reist hij momenteel langs theaters in het land met de voorstelling 1, 2, 3, 4 Poppetje van Papier, dat hij met Dennis en Aniek speelt.

De regie is in handen van Mark Haayema, die ook verantwoordelijk is voor het script. Het poppetje ontstaat uit een prop papier en gaat een eigen leven leiden, waarbij de acteurs zonder gesproken tekst opereren en hooguit wat murmelen en mimiek tonen.

Hong Kong

„Vanuit niets ontstaat iets en dit is een nieuw concept. We hadden met deze voorstelling in het voorjaar naar Shengdu in China zullen gaan, maar door corona ging dat niet door. Ze zijn daar gek op poppenspel. Vorig jaar ben ik nog in Hong Kong geweest, daar zijn de mensen enthousiast over artiesten uit het westen. Poppenspel zit in hun cultuur, het gaat over universele emoties. Het poppetje beleeft van alles en is overal te begrijpen”, legt Koetsier uit. „Het staat helemaal los van taal. We mompelen wel wat, trappen lol en maken ruzie, maar alleen met klanken, blikken en intonatie. Het is echt ontzettend leuk om te doen, we willen poppenspel naar een hoger plan brengen. Het doet een beroep op de verbeelding van de mens.”

Grotere podia

Holland’s Got talent was niet het eerste programma waar de spelers aan dachten om in op te treden. „We werden benaderd om mee te doen en het leek ons wel goed om op deze manier de interesse van grotere podia voor onze voorstelling te wekken. Op die manier zien mensen wat er allemaal mogelijk is met papier. We zitten met drie man aan een pop, dat is vergelijkbaar als met War Horse, waar we met meerdere acteurs een paard speelden”, wijst Koetsier naar het theaterstuk waarmee hij in 2014 en 2015 langs theaters in Nederland en België reisde.

Voor de talentenjacht moest de voorstelling van drie kwartier teruggebracht worden naar 2 minuten. „Dat was best lastig, maar we hadden nog wel iets liggen, een act op een liedje. Een poppetje heeft maar weinig tijd nodig om tot leven te komen, maar we wilden ook niets gehaast doen. Voor ons is het nog wel de vraag of de act op de televisie wel overeind blijft, wij hebben namelijk nog niets gezien. We spelen zaterdagmiddag in Haarlem en gaan ‘avonds met z’n vieren kijken.”

Jeugdtheater

De vraag naar 1, 2, 3, 4 Poppetje van Papier wordt langzaamaan steeds groter. „Het is zeer geschikt voor kinderen en is kleinschalig, omdat we lage kosten hebben, dus voor veel theaters makkelijk te boeken.” Dat blijkt nu ook in coronatijd, want Christiaan Koetsier zit niet stil. „We hebben wel de nodige afzeggingen gehad, maar ik heb het geluk dat ik nu in het jeugdtheater zit. Dat gaat net wat makkelijker dan grote producties”, zegt de oud-spekbraander, die ook les geeft. Koetsier komt bijna nog wekelijks naar zijn familie in Ruinerwold, maar vindt het geen probleem om hier nog wat vaker naartoe te komen voor wat voorstellingen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
De Wolden
menu