Christiaan uit Ruinerwold staat in finale van Holland’s Got Talent: 'Het kan wonderlijk lopen'

Christiaan Koetsier (midden) tijdens de act 1,2,3,4 Poppetje van Papier. Foto: Erik Franssen

Met de act 1,2,3,4 Poppetje van Papier staat Christiaan Koetsier (31) uit Ruinerwold in de finale van het populaire tv-programma Holland’s Got Talent. Samen met Dennis de Groot en Aniek Stokkers overtuigde hij de jury met hun bijzondere, woordloze act.
Lees meer over
De Wolden

Meer dan een papieren pop en drie theatermakers op een fraai vormgegeven groot podium zie je eigenlijk niet. Direct dringt de vraag op: wat gaat hier gebeuren?

Verbeelding

De pop heeft geen gezicht, praat niet, brabbelt slechts wat. En toch triggert de het summiere geheel gelijk de verbeelding van de kijker. ,,De kracht is dat iedereen ervoor zichzelf iets uit haalt”, zegt Koetsier, die nu dus in de eindstrijd van het programma staat. ,,Het is zowaar gelukt”, glimlacht de in Ruinerwold geboren en getogen theatermaker, die ook speelde in speelde in Soldaat van Oranje, de Notenkraker en Ciske de Rat. ,,We staan gewoon in de finale. Het is een waanzinnig avontuur. Hiermee krijgt de act een enorme boost.”

Overweldigend

De act ziet er weliswaar eenvoudig uit, maar niets is minder waar. ,,We zijn theatermakers die een voorstelling maken met een papieren poppetje. De voorstelling gaat over verbeelding en eenvoud. Het is iets nieuws. Poppentheater zit niet echt in onze Nederlandse cultuur. In theater zie je wel steeds meer poppenspel, maar dat er drie mensen bezig zijn met slechts één pop, zie je niet vaak gebeuren. Het resultaat is dusdanig dat het iets groots heeft, iets overweldigends, terwijl de pop een grootte heeft van iemand van 8 jaar. De pop heeft geen gezicht, je kunt erdoorheen kijken, praat niet. Toch is het voor iedereen een universeel thema, dat gaat over het leven.”

Het trio is ervaren in theater, maar toch brachten de opnames van Holland’s Got Talent een extra laag spanning met zich mee. ,,We hielden onszelf eerst wel voor de gek, want we dachten dat we dit wel even zouden doen, omdat we optredens zijn gewend. Maar als puntje bij paaltje komt, staan we daar toch behoorlijk zenuwachtig. Het is televisie. Je kunt het maar een keer doen. Elk foutje wordt gezien. Ook al hebben wij het idee dat het foutloos of goed ging, dan weet je nog niet hoe het er daadwerkelijk uit gaat zien op tv.”

Spanning

In Holland’s Got Talent krijgen de meest uiteenlopende kunstvormen een immens podium. ,,Er zitten wonderbaarlijke acts bij. Wauw, wat zijn sommigen bijzonder en goed. Uniek ook. De googelact van Beau Potman uit Meppel (die overigens de finale niet heeft gehaald), zoiets zie je nooit op tv, net als bepaalde dansacts, of die dame met haar hondje. Het is te gek dat dit programma een podium biedt, zoals dat op geen enkele manier aangeboden wordt.”

De opnames vonden in mei en juni plaats en dus weten de deelnemers de uitslag al. Toch blijft een uitzending spannend. ,,Ook tijdens de halve finale zat ik zenuwachtig op de bank”, zegt Koetsier. ,,Wij waren tevreden over onze handelingen en intenties. Maar hoe ziet eruit op tv? We vonden het uiteindelijk heel mooi. Bij de repetities waren we al heel blij met het artwork en de vormgeving. Het is heel mooi gelukt. Wat een leuk avontuur is het. Nu zitten we in de finale. Het kan wonderlijk lopen.”

Nieuws

Meest gelezen

menu