Dichter Ria Westerhuis en muzikant Rob Zandgrond gaan anders met corona om

Dichter Ria Westerhuis uit de Wijk en haar vaste muzikant Rob Zandgrond uit IJhorst gingen de afgelopen maanden heel verschillend om met de coronacrisis. Ria kwam in maart helemaal stil te staan, Rob had juist voordeel van zijn multifunctionaliteit.

Rob Zandgrond en Ria Westerhuis beleven de coronacrisis heel verschillend.

Rob Zandgrond en Ria Westerhuis beleven de coronacrisis heel verschillend. Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

„Ik heb vanaf half maart 3 maanden thuisgezeten, Frits en ik hebben de boodschappen zelfs aan huis laten bezorgen. Wij zitten allebei in de risicogroep en hadden geen zin om bijvoorbeeld in Meppel rond te lopen. Daar ben ik al maanden niet geweest”, verzucht Ria. „Ik had een gevoel van beklemming, verlamming. Ik kon ook niets schrijven. Ja, één coronagedicht. Verder had ik geen inspiratie.” Ze kreeg nog wel het gedicht De Stad heeft me Verlaten op papier. „Dat gaf mijn gevoel goed weer”, verklaart ze.

Ria Westerhuis treedt al sinds 2008 veel op met muzikant Rob Zandgrond, hij miste eerst de inspiratie. „Alle gitaarlessen vielen uit en ik heb ook lang geen gitaar aangeraakt.” Ria knikt: „Dat hoorde ik wel van meer kunstenaars, er kwam weinig uit hun handen.” Voor Rob kwamen echter andere bezigheden op zijn pad, mede een gevolg van zijn veelzijdigheid. „Corona heeft mij best goed gedaan. Ik werd heel productief met dingen waar ik normaal niet aan toekom. Zo ben ik druk met het opknappen van mijn caravan. En ik kreeg ineens iedere week wel een gitaar thuisgestuurd om te restaureren en af te stellen. Hoe ze aan mijn naam kwamen? Ik weet het niet, maar ze kwamen zelfs uit Duitsland”, lacht de muzikale duizendpoot.

Kachel

Het is dat gedichten schrijven, voordragen en organiseren vooral een hobby is van Ria Westerhuis, anders had het financieel ook lastig kunnen worden. Haar laatste optreden dateert alweer van 8 maart in het Drents Museum in Assen. „Op 13 maart hebben we de Verhalen bij de Kachel in Koekange af moeten zeggen en alle optredens rond 75 jaar Bevrijding gingen ook niet door. Vanuit de Drentse Schrieverskring zouden we een boekje presenteren, Kijk verder dan vandaag en weet…. , maar die is wel te koop.”

Voor Ria en Rob kwam de impact van het coronavirus wel heel dichtbij, toen hun goede vriend Ronald Offerman uit Amsterdam half mei aan de gevolgen van het virus overleed. De 63-jarige dichter, tevens barman van café Eijlders in de hoofdstad, lag drie weken op de intensive care, kwam er vanaf, maar moest alsnog capituleren. „We zijn nog bezig om een speciale dichtbundel te maken voor hem”, zegt Ria.

Facetime

De multifunctionaliteit van Rob komt hem nu goed van pas. Hij is niet alleen gitaardocent, maar speelt in tal van bands, restaureert gitaren, verhuurt geluidsapparatuur en heeft een eigen boekingsbureau. Allemaal in de muziek en voor een deel viel het werk weg. „Maar nu alles wat is versoepeld, komen de leerlingen weer naar me toe. Ik heb een tijdje via Facetime gewerkt, maar ze stonden te trappelen om weer fysiek les te krijgen.” De IJhorster merkt ook dat sommige bands angst hebben om weer op te treden en te repeteren. „Het meeste ligt nog stil, maar er zijn al wel wat privéfeestjes en optredens bij verzorgingshuizen, allemaal op gepaste wijze”, meldt Rob.

Ria Westerhuis deed mee aan een aantal online podia, maar dat haalt het niet bij het echte werk. Daarom organiseerde ze samen met de familie Bout van Huize Welgelegen donderdagavond een culturele avond in de tuin. Het begin van een mogelijk beter gevulde agenda.

Je kunt deze onderwerpen volgen
De Wolden
menu