Drie nieuwe kunstgrasvelden in De Wolden: ‘Er is geen dag dat het veld niet benut wordt’

Voorzitter Bert Mulder van vv Ruinen op hety veld van Wacker de Wijk bij de opening van de kunstgrasvelden van Ruinen, Ruinerwold en Wacker. Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

Het waren jaren van innige samenwerking tussen drie voetbalverenigingen in De Wolden: Wacker de Wijk, Ruinen en Ruinerwold werkten gedrieën naar de realisatie van elk een kunstgrasveld. Vrijdagavond werd de kroon op de samenwerking gezet met de officiële opening van drie velden tegelijk, die hemelsbreed heel wat kilometers uit elkaar liggen.

Dat Wacker als openingslocatie uit de bus kwam, was puur toeval. „We hebben geloot en dat is helemaal eerlijk gegaan”, zei voorzitter Frans Zinger daarover. Zo ging het niet bij de vraag waar het eerste veld moest worden aangelegd. Dat werd Ruinen. „Maar dat hebben we onderling overlegd”, zei voorzitter Bert Mulder van vv Ruinen daarover. En daarna met een grote glimlach: „Ruinen is natuurlijk derdeklasser, de anderen spelen in de vierde klasse.”

Het tekent de goede samenwerking tussen de drie Wolder voetbalverenigingen. Het was eigenlijk de bedoeling om een toernooi voor de jeugd van de drie clubs te organiseren als opening van de drie velden, maar dat kon vanwege corona niet doorgaan. Wellicht komt dat er nog eens van, maar voor nu bleef het bij een sobere opening met overigens alleen maar mannen.

Voetballen

Met het toespelen van drie unieke voetballen met logo’s van de gemeente en de clubs, door de vertegenwoordigers van de drie verenigingen naar wethouder Jan van ’t Zand en de betrokken ambtenaren Fokko Bijker en Pascal Schrik, was de opening een feit. Op de achtergrond werd flink getraind op een veld, dat volgens Bert Mulder misschien wel beter is geworden dan ze ervan verwacht hadden. „Dit veld is super en trekt mensen die daardoor gaan voetballen.”

Frans Zinger, de voorzitter die met zijn laatste termijn bezig is, refereerde aan de eerste gesprekken die in 2017 werden gevoerd. „Het was een boeiend proces. Lang? Nee, eerder heel mooi”, sprak Zinger in de kantine van zijn club. „De verenigingen hebben elkaar opgezocht, er bindt ons ook veel meer dan alleen kunstgras. Het was een enorm mooi samenspel.”

Twijfels

Bert Mulder had in de archieven teruggevonden dat er in 2015 al een brief van de fractie van Gemeentebelangen naar de clubs was gestuurd, wie belangstelling had voor een kunstgrasveld. „Bij ons waren eerst twijfels, de stemming was verdeeld. De oudere generatie had wat angst voor kunstgras”, wist Mulder. Nu is bijna iedereen enthousiast.

De drie velden in De Wolden werden samen met vier kunstgrasvelden in de gemeente Hoogeveen aanbesteed, wat weer een financieel voordeel opleverde. De gemeente had echter wel de boodschap voor de clubs, dat er ook een bijdrage van hen zelf werd verwacht. Dat was geen enkel probleem, onder meer met een flinke dosis zelfwerkzaamheid van de clubs werd veel geld bespaard. En de tevredenheid is groot. Zinger: „Zo’n veld is niet alleen een verrijking voor de vereniging, maar ook voor de gemeenschap. Er is geen dag dat het veld niet benut wordt. Ook in de zomer.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
De Wolden
menu