Gemeente De Wolden vervult humanitaire plicht: maximaal vijftig vluchtelingen in oude gymzaal in Ruinen

Oude gymzaal aan de Wolvenweg in Ruinen. Foto: Google Streetview

Inwoners van Ruinen zijn komende dinsdagavond welkom in de oude gymzaal aan de Wolvenweg, om met eigen ogen te zien hoe de zaal is ingericht voor de opvang van maximaal vijftig asielzoekers. Het gaat om noodopvang van vluchtelingen die niet in het landelijke centrum in Ter Apel terechtkunnen. Tevens kunnen vragen worden gesteld aan de medewerkers van de gemeente.
Lees meer over
De Wolden

De oude gymzaal werd niet meer gebruikt en staat op de nominatie om afgebroken te worden. Vanaf woensdag 29 juni tot en met 13 juli kunnen er maximaal vijftig vluchtelingen per dag worden opgevangen. De gymzaal is in feite een doorgangshuis voor de vluchtelingen, want na Ruinen gaan ze verder naar andere gemeenten in Nederland.

Humanitaire plicht

De gemeente De Wolden neemt met het inrichten van een opvanglocatie zijn verantwoordelijkheid. Het moet schrijnende gevallen in Ter Apel voorkomen, waar vluchtelingen regelmatig geen slaapplek meer konden bemachtigen omdat het centrum daar vol zit. Het leidde tot beelden van vluchtelingen die de nacht buiten op een bankje door moesten brengen. „We zien het als onze humanitaire plicht om te helpen”, laat burgemeester Inge Nieuwenhuizen weten. Omdat de gymzaal een beperkt aantal douches telt, wordt ook gebruik gemaakt van de kleedkamers van de voetbalvereniging Ruinen.

In twee weken tijd stromen mensen in- en uit, soms blijven ze een paar dagen om dan weer verder te reizen. „Bij aankomst verlangen zij in eerste instantie naar veiligheid, rust en duidelijkheid over de procedure in Nederland”, aldus de eerste burger. De mensen die naar Ruinen komen zijn allemaal getest op Covid-19 en medisch getoetst.

Maaltijden uit het dorp

De 25 stapelbedden zijn dinsdag in de gymzaal geplaatst in samenwerking met het Rode Kruis en het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) en vrijdag worden ze met hulp van de brandweer in elkaar gezet. De tijdelijke bewoners krijgen maaltijden vanuit het dorp zelf, vanuit de gemeente is een coördinator aangesteld en er is dag en nacht bewaking aanwezig. Inwoners die zich graag dienstbaar willen maken aan de tijdelijke inwoners, kunnen zich als vrijwilliger melden bij Eduard Annen, e.annen@dewoldenhoogeveen.nl . Met nadruk laat de gemeente weten dat er geen spullen of kleding naar de gymzaal moeten worden gebracht. De inloopavond van 28 juni is van 19.00 tot 21.00 uur.

Nieuws

Meest gelezen

menu