Gonny Hartog uit Breda brengt een ode van 265 pagina’s aan Ruinen en overgrootmoeder Marchien Koes

Waarom schrijft iemand die nog nooit in Ruinen heeft gewoond een boek van 256 pagina’s over dat dorp? Omdat de overgrootmoeder van de nu 81-jarige Gonny Hartog uit Breda daar in 1857 werd geboren. Deze Marchien Koes maakte diepe indruk op Gonny, net als het dorp Ruinen.

Gonny Hartog komt nog regelmatig terug naar het Drentse land en Ruinen in het bijzonder, waar ze mede door overgrootmoeder Marchien Koes haar hart aan heeft verpand. Het leverde een dik boek op.

Gonny Hartog komt nog regelmatig terug naar het Drentse land en Ruinen in het bijzonder, waar ze mede door overgrootmoeder Marchien Koes haar hart aan heeft verpand. Het leverde een dik boek op. Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

Lees meer over
De Wolden

„Ik weet nog van de dag dat ze begraven is, mijn broer en ik waren vijf en vier en we mochten niet mee”, wijst Gonny op het jaar 1944. Marchien was al lang en breed vertrokken uit Ruinen, was ooit haar zoon Lucas achterna gegaan naar Breda. Gonny herinnert zich hoe haar overgrootmoeder in bed lag in dat kleine huisje in Utrecht. „Ik kon haar zien liggen door een klein raampje. Ik kreeg dan een snoepje uit het trommeltje achter de klok, zo’n boterwafeltje.”

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's