Hoeveelheid ingezameld restafval gedaald, gemeente De Wolden tevreden over eerste jaar van diftar: 'Natuurlijk is het voor iedereen wennen'

Foto: Archief DvhN

De gemeente De Wolden kijkt positief terug op het eerste jaar diftar, de nieuwe methode om de hoogte van de afvalstoffenheffing te berekenen. Met dit systeem betalen huishoudens per lediging van hun container en zo kost het grote vervuilers meer geld.
Lees meer over
De Wolden

Het systeem werd op 1 januari 2021 ingevoerd in De Wolden en na het eerste jaar is er een evaluatie geweest over diftar. Die laat volgens de gemeente positieve resultaten zien. Gemiddeld wordt de restafval container nog maar zes keer per jaar aangeboden en daarmee zijn huishoudens goedkoper uit dan voorheen.

In 2021 is de totale ingezamelde hoeveelheid restafval met 20,4 procent afgenomen ten opzichte van 2020, zo blijkt uit cijfers van de gemeente. Dit resulteert in 114,4 kg restafval per inwoner per jaar. Dit is nog inclusief luier- en incontinentiemateriaal (gemiddeld 4,5 kg per inwoner per jaar) dat sinds begin 2021 ook apart wordt ingezameld.

Ontzettend tevreden

,,Natuurlijk is het voor iedereen wennen wanneer er een nieuw systeem wordt ingevoerd, maar we zijn ontzettend tevreden”, zegt wethouder Egbert van Dijk. ,,De totale ingezamelde hoeveelheid restafval is gedaald, het scheidingspercentage gestegen en mensen hebben kunnen besparen op hun afvalstoffenheffing.”

De gemeente hoopt dit jaar nog dichter bij de doelstelling van 100 kg ingezameld restafval per inwoner per jaar te komen. Momenteel wordt er door de gemeente gewerkt aan de invoering van diftar voor de gebruikers van verzamelcontainers. Het ziet er naar uit dat diftar voor de verzamelcontainers per 1 januari 2023 wordt ingevoerd.

Nieuws

menu