Huisartsen Zuidwolde werken aan vergroening en duurzaamheid

Het nieuwe groene dak van huisartsenpraktijk Zuidwolde. De zonnepanelen zijn inmiddels aangelegd op het middengedeelte van het dak. Aangeleverde foto

In Huisartsenpraktijk Zuidwolde aan de Oosterweg wordt niet alleen hard gewerkt aan patiëntenzorg, het afgelopen jaar is er ook gewerkt aan het verduurzamen van het centrum.
Lees meer over
De Wolden

Het dak van het Medisch Centrum Thijinge was aan een grondige renovatie toe. De dakbedekking is in 2022 helemaal vervangen. Daarnaast hebben de huisartsen ervoor gekozen om een nieuw groen dak aan te leggen in combinatie met een uitbreiding van het aantal zonnepanelen. Ook de warmtepomp van het centrum werd vernieuwd. In januari van dit jaar zijn de laatste werkzaamheden voltooid.

Overtollige water

Het groene dak heeft een aantal voordelen. Allereerst zorgt het voor een aangenaam binnen klimaat. Verder houdt het groene dak regenwater langer vast en vermindert hiermee de druk op de waterafvoer. Daarnaast wordt het overtollige water opgevangen in het centrum en hergebruikt voor het doorspoelen van de toiletten. Zo levert de Huisartsenpraktijk ook een bijdrage aan de klimaatadaptatie. Hiermee wordt bedoeld dat de artsen zich aanpassen aan de veranderingen van het klimaat, zoals bijvoorbeeld hevige neerslag in korte tijd.

De 132 zonnepanelen leveren stroom voor het centrum en voor de warmtepompen. Op deze manier is het centrum een groot deel van het jaar zelfvoorzienend op het gebied van energie en wordt er minder gas verbruikt. De aanleg van het groene dak is mede tot stand gekomen door het Klimaat Actief! Programma van het Waterschap Drents-Overijsselse Delta. Het Klimaat actief! Programma ondersteunt initiatieven van inwoners, scholen, verenigingen of bedrijven om regenwater langer te kunnen vasthouden of af te voeren. Kijk voor meer informatie op www.wdodelta.nl/klimaat-actief .