Huus met de Belle gaat opgefrist de toekomst in, met wandeling en toneelstuk

Bestuurslid Henk Baas toont het vernieuwde Huus met de Belle. Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

Het meest idyllische winkeltje van de wijde regio heeft een flinke opknapbeurt gehad. De stille coronatijd werd aangegrepen om het Huus met de Belle in Echten een nieuwe inrichting te geven en de zolder werd zodanig aangepast, dat er veel meer opslag mogelijk is.
Lees meer over
De Wolden
Hoogeveen

Op zaterdag 29 augustus vindt de feestelijke heropening plaats met een speciale wandeling en een unieke eenakter, geschreven en opgevoerd door de mensen van de Belle zelf. „We hebben natuurlijk een aantal activiteiten gemist; het idee voor de wandeling ontstond en van het een kwam het ander”, vertelt bestuurslid Henk Baas.

„We hebben creatieve dames in de commissie en Gerdina Bultje schreef de eenakter Zij mint de koetsier. Het stuk is gebaseerd op de legende van De Juffer van Echten. Vraag was wie dit wilde opvoeren? Nou, dat leek ons wel mooi om op 29 augustus te doen”, glundert Baas.

Coulissen

De eenakter, die tweemaal wordt opgevoerd door vier spelers, gaat over Otto van Echten. Deze wordt gespeeld door Jan Nijboer. Zijn vrouw Anna wordt neergezet door Roos Prinsen, dochter Klaartje wordt gespeeld door Karin Politt en Sientje de dienstmeid is een rol van Annie Steenbergen. De regie is in handen van de in Echten bekende Henk Schrotenboer. „Het is een heel bijzonder iets, want we spelen zonder coulissen en de spelers gaan dus nooit af”, legt Jan Nijboer uit. „We hebben vorige week voor het eerst buiten gerepeteerd, we hebben enorm veel schik gehad.”

Het begint die zaterdag 29 augustus om 9.00 uur. Dan kan gestart worden voor de wandeling van ongeveer 10 kilometer in- en rond Echten. Een rustpunt is gepland bij De Landgoedwinckel. „Want wij betrekken de eigen ondernemers er graag bij”, benadrukt Henk Baas.

Samenwerking

Samenwerking is een groot goed in Echten en de positieve gevolgen hebben ze bij de Belle ook wel gemerkt sinds het nostalgische Kinder- en Poppenwagenmuseum er naast is gevestigd. „Dat geeft enorm veel synergie, we merken dat we hetzelfde soort publiek trekken. Dat is met recht een win-winsituatie”, ervaart Nijboer. „We betrekken er ook graag boekbindcentrum De Hummelhoeve bij, we hebben afspraken gemaakt met Matje Hummel dat ze meedoet bij bijzondere activiteiten. Ze laat in haar centrum machines en de techniek van het aloude boekbinden zien”, vult Baas aan.

Het bestuur van het Huus met de Belle maakte roerige tijden mee: zo kon na het vertrek van beheerder Emmy Fieten geen geschikte vervanger worden gevonden en moest er na 20 jaar wat gedaan worden aan het pand zelf. Dat is nu allemaal klaar en het aanbod in de winkel wordt vaker gevarieerd.

Houten schaap

Op 29 augustus kan tussen 9.00 en 12.00 uur gestart worden voor de wandeling in- en rond Echten, om 14.00 uur en 16.00 uur wordt de eenakter ‘Zij mint de koetsier’ opgevoerd. Dat gebeurt buiten op het plein, er is ruimte voor maximaal 75 bezoekers per voorstelling. Aanmelden daarvoor is noodzakelijk door een mail te sturen ( huusmetdebelle@gmail.com ). De officiële heropening van de Belle staat om 14.45 uur gepland, om 16.30 uur vindt nog de prijsuitreiking plaats van de wedstrijd ‘wie raadt de naam van het houten schaap’, dat steevast voor de winkel staat.

Nieuws

Meest gelezen

menu