In memoriam Sjaak van der Sterre (61): Ruinerwold is stil om aimabele kroegbaas

Sjaak van der Sterre deed in 2016 in zijn eigen zaal mee aan het Maïsstro Concert van muziekvereniging Sempre Sereno. Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

Volop bloemen voor café Centraal en vrienden op Facebook die hun achtergrond hebben aangepast met een mooie herinnering aan kroegbaas Sjaak van der Sterre. Fijne herinneringen in overvloed. Ruinerwold is stil door het overlijden van hun markante dorpsgenoot. De aimabele Sjaak wist dat zijn einde naderde en nam in een korte video afscheid van familie en vrienden.

De 61-jarige Sjaak, geboren op Hees in Ruinen, overleed zaterdagmorgen in zijn slaap. De eigenaar van café Centraal werd de laatste dagen in slaap gehouden. In het bijzondere afscheidsfilmpje, waar hij thuis op de bank naast zijn grote steun en toeverlaat Ina zit, vertelt Sjaak dat de chemokuur niet voldoende aansloeg en dat door het coronavirus er onvoldoende tijd was om meer te proberen. „Ik hoopte meer tijd te krijgen”, zegt hij daarover.

Dat hij met een filmpje op een bijzondere manier afscheid neemt van zijn immense vriendenkring, bovendien vol met bedankjes aan al die mensen, zegt veel over de mens Sjaak van der Sterre. Een aimabele man zonder poeha die altijd voor iedereen klaarstond en voor wie niets te gek was. Dat was in zijn jeugd al zo. Een mooie jeugd, zo vertrouwde hij iedereen toe, die zich afspeelde in Ruinen en later na zijn huwelijk met Ina in Echten. „Het ging niet van een leien dakje, maar dat hoort ook niet”, verwees Sjaak glimlachend naar het kattenkwaad dat werd uitgehaald.

Altijd gastvrij

Sjaak en Ina namen café en zalencentrum Centraal in 2001 over van de familie Tiemens en wisten er een bloeiend bedrijf van te maken. Het café was onder meer het thuishonk van toneelvereniging UDI, die in het voor- en najaar meerdere voorstellingen speelde, talloze repetities in de zaal volbracht en altijd gastvrij werd ontvangen. Dat was overigens niet alleen aan UDI voorbehouden, maar aan alle gasten.

De vele concerten in Centraal trokken bezoekers van heinde en verre naar de mooie zaal van het café. Helaas werd het laatst geplande concert, dat van Bökkers in maart, afgelast als gevolg van de coronacrisis. Centraal zat vol (boeren)rock, maar er werd ook andere muziek gemaakt. Door de plaatselijke muziekvereniging Sempre Sereno bijvoorbeeld. In november 2016 kreeg Sjaak een hoofdrol toebedeeld in het maïsstro-concert van Sempre Sereno. Sjaak hanteerde het dirigeerstokje en deed dat heel toepasselijk in een politie-uniform. Daarmee verwees hij met een knipoog naar zijn rebelse jaren, toen hij nog wel eens met de sterke arm in aanraking kwam. Sjaak dirigeerde die avond op zijn best, maar moest zijn meerdere erkennen in dominee Roel Kloosterziel, die als overwinnaar uit de bus kwam.

Sponsoring

Sjaak en Ina namen met café Centraal met recht een centrale plaats in de samenleving in. Dat vertaalde zich ook in de steun aan plaatselijke verenigingen en activiteiten, zelfs tot buiten het dorp sponsorde Sjaak de goede zaak. In het café werden naast concerten allerlei bijzondere activiteiten georganiseerd. Stropdasbierdrinken, wedstrijden frikadellen eten - waar Sjaak zelf ook aan meedeed - tot aan een Tupperwareparty voor mannen.

Behalve zijn lieve Ina en zijn eigen moeder, laat de kroegbaas vier kinderen en een groot aantal kleinkinderen achter. Het is triest dat de hele coronacrisis een normaal afscheid onmogelijk maakt. „Dit is een afscheid op afstand, ik hoop dat iedereen gevrijwaard blijft van corona”, toont hij zelfs in zijn afscheidsfilmpje zijn warme hart. Niet voor niets kregen Sjaak en Ina, nadat zijn ziekte bekend werd, bergen steunbetuigingen op alle mogelijke manieren. „Wij hebben familie en vrienden, want onze kennissen zijn ook onze vrienden.” Een geweldig mens is overleden, maar de prachtige herinneringen aan Sjaak van der Sterre blijven altijd bestaan.

Je kunt deze onderwerpen volgen
De Wolden
menu