Ingrid van Dijk uit Ruinerwold was nagel-pionier en zet eerste klant in de bloemen

Bloemen van Ingrid van Dijk (links) voor Diny Jonkers, andersom gaat een hart van chocolade terug. Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

Ingrid van Dijk was 25 jaar geleden een pionier in de wijde regio als nagelstyliste. Toen nog in Nijeveen, maar al sinds 2003 in Ruinerwold en haar allereerste klant komt nog steeds trouw. Alle reden voor Ingrid om Diny Jonkers uit Meppel in het zonnetje te zetten. Iets wat Diny ook andersom had bedacht.

Vandaag de dag zijn er heel wat meer nagelstylistes, maar voor de 50-jarige Ingrid betekende dat geen inkrimping van het aantal klanten. „Ik heb een vast klantenbestand en de dames komen van Sleen tot Heino en van Hoogeveen tot Steenwijk. Ik vind dat best bijzonder, mijn oudste klant is 91 en woont in Meppel. Daar ga ik bij wijze van uitzondering nu naartoe”, vertelt Ingrid enthousiast.

Ze houdt van haar vak. „Het mooie zijn natuurlijk de nagels. Mensen die nagelbijten komen hier en kunnen daarna stoppen. Ik vind het dankbaar en verzorgend werk.” Trots laat de 76-jarige Diny haar roodgelakte nagels zien. „Altijd rood! En ik doe nu zeker niet mee met die oranjegekte rond het EK voetbal”, zegt ze beslist. „Alleen met Kerstmis wordt de nagel van mijn ringvinger van iets extra’s voorzien door Ingrid.”

Een eyeopener

Voor Diny was de stap naar de eerste nagelstyliste een eyeopener. „Ik kreeg een baan en had geen mooie nagels, ik hield wel van netjes.” Ingrid en Diny kregen al snel een klik, zo bleek wel. Daarom was de coronatijd voor allebei lastig. „Ik had echt helemaal niks te doen, dan ga je maar wat rommel opruimen in huis. De periode voor kerst is altijd de drukste periode, nu was er niets, heel raar.”

Ze hield contact met haar klanten en gaf ze wat tips om de nagels zelf maar in conditie te houden. „Ik heb nog een vijltje naar Diny gestuurd. Je hebt toch een band met de klanten. Je houdt hun handen vast en dat voelt al snel vertrouwd. Je deelt op een gegeven moment lief en leed met elkaar.”

Vanwege corona dragen klant en stylist mondkapjes en is een spatscherm van plexiglas tussen beide verrezen. Lachend pakt Ingrid er een foto van meer dan twintig jaar geleden bij. „Daar droegen we ook mondkapjes, al was dat natuurlijk niet verplicht. En dat plexiglas hou ik er straks ook gewoon in, is toch wel handig tegen spetters. Je komt toch dicht bij elkaars gezicht.”

Diny ziet één groot verschil met jaren terug en dat is de snelheid. Toen moesten de klanten nog met de handen wapperen om de nagels te drogen. Ingrid lacht: „Er gaat nu een topcoating over en die onder de lamp direct opdroogt.” „Dat scheelt zo twintig minuten”, weet Diny.

Je kunt deze onderwerpen volgen
De Wolden
menu