Inwoners Zuidwolde dreigen met kort geding voor veilige fietsverbinding tussen Linde en Zuidwolde

Lucas Zomer, hier met zijn vrouw Jantje in De Molenhof, klom in de pen voor de veilige fietsverbinding naar Linde. Foto: André Weima

Tal van inwoners, onderwijsinstellingen en dorpsbelangenorganisaties zeggen nee tegen het voorstel van de gemeente voor een (veilige) fietsverbinding tussen Linde en Zuidwolde over de N48. Het college van burgemeester en wethouders wil fietssuggestiestroken op het bestaande viaduct.

Wie onder andere in de pen klom is Lucas Zomer uit Zuidwolde. Volgens hem moet dat fietspad toch echt op het ecoduct komen. „Al zijn we de 80 gepasseerd, hebben mijn buurman en ik de moeite genomen om het ecoduct Stiggeltie eens wat beter te bekijken. We zijn bijzonder geschrokken van de breedte: 50 meter, terwijl de meeste ecoducten 40 meter breed zijn”, zegt Zomer.

„We hebben nadien het fietspad van Linde naar Dedemsvaart gemeten, dat was 2,5 meter breed. Wij vragen ons af waar wij als grote mensen over praten? We hebben ongeveer vijf meter nodig voor een fietspad over het ecoduct. En dat zou niet kunnen? Welke grote mensen willen dit tegenhouden? Het is ook nog de goedkoopste oplossing. Wie heeft zoveel durf in z’n lijf om dat tegen te houden? Of hebben we een mensenleven of een kinderleven niet meer in tel?”

Kort geding

Zomer en Zanting hopen dat de gemeenteraad donderdagavond hiertoe besluit. „Anders wordt het de hoogste tijd dat er een kort geding wordt gestart tegen de tegenstanders, die dat durven in deze dorpsgemeenschap. Zuidwolde heeft nog een ecoduct, daar is ook een fietspad over en dat gaat toch ook goed?”, besluit Zomer.

Stichting Het Drents Landschap én de provincie Drenthe houden het medegebruik van het ecoduct tegen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
De Wolden
menu