Jongerenkeet in Koekange brandt af, de oorzaak is een raadsel

De jongerenkeet van de vriendenclub van Joran en Alianne Echten uit Koekange, die achter hun boerderij aan de Noorderkanaalweg stond, is in de nacht van zondag op maandag geheel afgebrand. Ook een crossauto die in de buurt van de keet stond, is in vlammen opgegaan. Hoe deze brand is ontstaan? De familie Echten staat voor een raadsel.

Joran Echten en keethond Jack bekijken de schade.

Joran Echten en keethond Jack bekijken de schade. Foto: Familie Echten

De keet stond achter de stallen, een stuk van het woonhuis verwijderd. „Niemand heeft er iets van gehoord ’s nachts. Toen onze schoondochter om 4.15 uur naar haar werk ging, ontdekte ze de brand. We hebben later op beelden van een overbuurman op het industrieterrein gezien dat er om 1.30 uur al een oranje gloed hing bij ons huis”, vertelt moeder Jessica Echten. De gealarmeerde brandweer kon om 4.30 uur weinig meer uitrichten.

Pannendak

De jongerenkeet bestond uit een container met een uitbouw en sinds deze zomer een echt puntdakje met dakpannen. „Ze hebben hem deze zomer heel mooi gemaakt omdat ze niet op vakantie konden”, zegt Jessica. De elektriciteit was onlangs nog goedgekeurd. „De jongens zijn zondagavond om 22.00 uur uit de keet gegaan en hebben gecontroleerd of de kachel uit was. Die was koud.” Dit levert dus niet meteen gedachten op over het ontstaan van de brand, hoewel kortsluiting natuurlijk kan. Maar wat de familie Echten vooral gek vindt is dat zowel de keet als de crossauto zijn uitgebrand, terwijl de tussenliggende balen niet echt gebrand hebben. Die smeulden alleen.

„De brand is sowieso niet ontstaan bij de balen. De crossauto stond wel vlak naast de balen, maar tussen de balen en de keet was nog wel wat ruimte”, redeneert Jessica.

Brandstichting?

Is het dan brandstichting? Het is een gedachte die speelt bij de eigenaren. „De jongeren hebben absoluut geen vijanden, gelukkig, we verdenken ook niemand, maar ons vermoeden ligt toch bij brandstichting. Het voelt niet prettig. Het onderzoek was al afgesloten, maar we hebben hierover toch nog contact opgenomen met de politie. We wachten eerst af wat de politie zegt voor we alles gaan opruimen. Dan gaan we er goed over nadenken of er wat nieuws komt te staan.” Volgens een woordvoerder van de politie is het heel moeilijk om in dit soort gevallen te ontdekken of het om brandstichting gaat. Het is volgens haar op dit moment nog niet met zekerheid te zeggen.

Keten United

De familie Echten heeft sinds 2014 een jongerenkeet op het terrein staan. Eerst een oude stacaravan en sinds 2017 de container. De groep, vooral jongens van tussen de 20 en 25 jaar oud, bestond momenteel nog uit zo’n acht leden. Vanwege de coronamaatregelen mochten er niet meer jongeren in de keet. De groep was aangesloten bij Keten United, het ketenbeleid van De Wolden. „Komende zaterdag zou de brandweer komen voor de keuring van de brandveiligheid. Het was een nette keet, geen zuipkeet.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
De Wolden
menu