Liefde voor paarden bracht Albert en Jentje bij elkaar, echtpaar uit Zuidwolde 60 jaar getrouwd

Albert en Jentje bij een schilderij van hun voormalige boerderij. Foto: Benny Spin

Albert Steenbergen (85) en Jentje Steenbergen-Fieten (80) vierden woensdag hun diamanten bruiloft, thuis aan de bijenkamp in Zuidwolde. Het was de liefde voor de paarden die ze samen bracht.
Lees meer over
De Wolden

Albert, geboren in Ten Arlo, en Jentje uit Echten waren beiden lid van de landelijke rijvereniging Ceres in Zuidwolde. Na afloop van een Ruiterbal in oktober 1960 bracht hij haar naar huis. „Want we moesten allebei toch dezelfde kant op.” Cupido schoot daarbij raak met zijn magische pijlen, zo bleek. Vanaf dat moment waren ze een stel.

Anderhalf jaar later trouwden ze, op vrijdag 13 april 1962 in Ruinen. Nee, bijgelovig zijn ze niet. Albert moet er om lachen. „Vrijdag de 13 e kwam toevallig zo uit, daar hadden wij geen probleem mee. Het gaat al zestig jaar goed.” Of het zo moest zijn, ook een van de kinderen trouwde op deze datum.

Gemengd bedrijf

Albert en Jentje betrokken een boerderij van Jentje haar ouders aan de Hoogeveenscheweg in Zuidwolde, waar ze maar liefst vijftig jaar woonden. Het was een gemengd bedrijf met varkens, koeien, kippen en landbouw. „Het was hard werken, zeven dagen in de week, maar we deden het met plezier”, kijkt Jentje terug.

Tijd voor vakantie was er de eerste jaren niet. Pas vijftien jaar later, toen de kinderen al iets groter waren, gingen ze voor het eerst een weekje weg met de bedrijfsvereniging. Die zorgde er tevens voor dat de werkzaamheden ondertussen door konden gaan. ‘De schade’ werd later ruimschoots ingehaald met mooie reizen naar onder andere de Canarische eilanden, Kos, Denemarken en Noorwegen.

Fietsen populair

Genieten doen ze volop. Zo mogen ze er nog graag op uittrekken en met name fietsen is populair. „Toen ze hier kwamen wonen, kochten ze nieuwe fietsen en een andere auto, maar met de fietsen werden meer kilometers gemaakt dan met de auto”, vertelt een van de zoons. Tijdens de Drentse Fietsvierdaagse zijn ze ook altijd van de partij. Hobby’s zijn er ook. Jentje doet aan volksdansen en gymnastiek, Albert is nog steeds lid van piratenkoor ’t Zwarte Gat. Samen met een stel vrijwilligers houden ze bovendien paden schoon bij de Falieberg.

Het echtpaar kreeg ze vijf kinderen, vier zoons en een dochter, en ondertussen is de familie uitgebreid met vijftien kleinkinderen en een achterkleinkind. Het geheim van een 60-jarig huwelijk? Jentje: „Je moet proberen het samen eens te zijn.” Albert beaamt dit.

Nieuws

menu