Ondanks strengere regelgeving: toch paasvuren in De Wolden

Paasvuur van 2018 in Ruinen. Foto: Jans Schulting

In de gemeente De Wolden vinden op eerste paasdag toch enkele paasvuren plaats. In ieder geval in Ruinen, Ruinerwold en Echten. Dat was overigens zeker geen vanzelfsprekendheid.
Lees meer over
De Wolden

Ging het vuur van 2019 niet door vanwege de droogte, de twee volgende jaren gooide corona roet in het eten. En dit jaar maakt de strengere regelgeving het voor de organisatoren erg moeilijk om nog een vuur te organiseren. Voordat er ook maar één takje kan worden aangestoken, moet een organisatie precies berekenen hoe het met de uitstoot van stikstof en fijnstof is gesteld.

„Ondanks strengere wet- en regelgeving mag het paasvuur gelukkig doorgaan”, jubelden ze in Ruinerwold. „We blijken te voldoen aan de gestelde eisen. Wel mag de bult niet groter worden dan hij nu is. Het is dus niet meer mogelijk om op 16 april nog snoeihout te brengen”, laat de organisatie weten. Het vuur in Ruinerwold wordt traditiegetrouw aangestoken op een weiland achter museumboerderij De Karstenhoeve aan de Dr. Larijweg. „We hopen eerste paasdag op een mooi paasvuur waar veel mensen van kunnen genieten. Het zou wel eens de laatste keer kunnen zijn.”

Ook in Echten en Ruinen

Ook in Ruinen is een paarvuur te bewonderen, alleen kwam de toestemming pas op maandagmiddag. Dat betekent dat er nu nog een bult moet worden gebouwd. „Maar, dan moet er natuurlijk wel snoeiafval zijn om een bult van te maken. Daarom is onze oproep: wacht nog even met het wegbrengen van het snoeiafval.” Op vrijdag 15 en zaterdag 16 april kunnen inwoners hun snoeiafval komen brengen aan de Neuzendijk, waar zondag om 19.00 uur het vuur wordt aangestoken.

In Echten wordt om ongeveer 19.30 uur een paasvuur ontstoken door de mensen van Feestcommissie en Dorpsbelangen Echten. Dat gebeurt op de Nes. De paasvuren in Veeningen en de Wijk gaan in ieder geval niet door dit jaar.

Nieuws

menu